Mali trgovci traže ograničenje marže, a ne cijena Foto: pexels/ilustracija

Mali trgovci traže ograničenje marže, a ne cijena

vv | 10.10.2023. u 18:16h | Objavljeno u Aktualno

Neki trgovci s polica povlače pojedine proizvode jer trpe gubitke

Ceh trgovaca Hrvatske obrtničke komore (HOK) uputio je zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da cijene proizvoda unutar posljednjeg paketa mjera ograniče na način da postave granicu za visinu marže subjekata, a ne finalnu cijenu proizvoda.

Kako upozoravaju, ovako ograničene cijene onemogućavaju konkurentnost malih trgovaca, koji ne mogu imati iste nabavne cijene kao i trgovački lanci - neki proizvodi obuhvaćeni vladinom odlukom o ograničavanju cijena imaju veću nabavnu cijenu od finalne maksimalne propisane odlukom te da su time stavljeni u još nepovoljniji položaj u odnosu na velike trgovačke lance, koji imaju puno manje nabavne cijene.

Navode da zbog toga neki od njih odlučuju povući s polica pojedine proizvode obuhvaćene odlukom jer trpe izravne gubitke imajući ih u ponudi.

Također, ističu, situacija u kojem je finalna cijena proizvoda manja od nabavne protivna je samom Zakonu u trgovini koji nepoštenim trgovanjem smatra "prodaju robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost".

HOK zbog toga smatra da je potrebno izmijeniti odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda u trgovini na način da se trgovcima ograniči marža na pojedine proizvode, a ne finalne cijene proizvoda.

Navode i da su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja uputili zahtjev da se svakom obrtniku i poduzetniku omogući samostalno i bez ograničenja određivanje radnog vremena svojeg prodajnog objekta.

Naglasak je stavljen na obrtnike koji posluju na grobljima i svetištima vezanima uz crkve te suvenirnicama, a koji su poslovni i tržišno orijentirani upravo na dane kada građani u najvećoj mjeri posjećuju spomenuta mjesta – nedjeljama i blagdanima.

Naime, groblja i svetišta nisu obuhvaćena izuzecima od primjene ograničenja rada nedjeljom te im preostaje mogućnost odabira 16 nedjelja godišnje za rad, čime im opstanak i poslovanje postaju upitni jer se kod ove vrste prodaje ne može očekivati prelijevanje prometa u druge dane u tjednu - upozoraaju iz HOK-a.