Mali trgovci izbacuju "zamrznute" artikle s polica zbog gubitaka; "I mi smo mali ljudi"

VV | 12.9.2022. u 10:10h | Objavljeno u Aktualno

Kao što su najavili, i mali trgovci odlučili su privremeno maknuti s polica artikle kojima je Vlada ograničila cijene. Kako prenosi Jutarnji list, među trgovcima koji su se na to odlučili je Trgovina Mirkovec u općini Breznica. Vlasnica trgovine Magdalena Kralj pojašnjava da si oni, kao mali trgovci, ne mogu dopustiti takve gubitke. Ulje, šećer i druge zamrznute artikle nabavili su po znatno većim cijenama, a sad su ih primorani prodavati po manjim cijenama, pa će ih radije privremeno uskladištiti.

Ulje su, kaže, nabavili po cijeni od 19,47 kuna, a sad bi ga trebali prodavati po 15,99 kuna. Nabavna cijena mlijeka bila im je 8,31, a sada mu je maksimalna cijena 7,39 kune. Za šećer je nabavna cijena bila 8,20, a maksimalna prodajna je sada 7,99 kune, za brašno T 550 je nabavna bila 6,41 kune, a prodajna je sada 5,99 i tako dalje.

- Mi si taj gubitak ne možemo priuštiti, i mi smo mali ljudi. Svi su mali, seoski dućani u istoj situaciji - rekla je Kralj opisujući sličnu situaciju u kojoj su se početkom ljeta našle i male benzinske postaje kad je zamrznuta cijena osnovnih vrsta goriva.

S obzirom da je sada sezona berba i priprema zimnice, i trgovina u Breznici je, pojašnjava njezina vlasnica, na vrijeme nabavila veće količine ulja i šećera, koji su u ovom razdoblju uvijek traženi artikli. Stoga su ih nabavili u većim količinama, ali po nabavnim cijenama koje sada premašuju maksimalnu prodajnu cijenu, a Vladina uredba im ne omogućuje da prvo prodaju zalihe u skladu s nabavnim cijenama.

Povlačenje zamrznutih artikala s polica, ubrzo nakon predstavljanja Vladinog paketa mjera, najavili su u Savezu udruga malih trgovaca. Ministar financija Marko Primorac za RTL je na to rekao "da su to najavljivali i trgovci gorivom, pa se  ništa nije dogodilo. Imaju oni i drugih proizvoda koje mogu prodavati", komentirao je Primorac.