Majka iz okolice Varaždina izgubila tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava zbog cijepljenja

Telegram | 20.1.2023. u 12:43h | Objavljeno u Aktualno

Mama s područja Varaždina pokušala je pokrenuti postupak pred Europskim sudom za ljudska prava jer je kažnjena nakon što je odbila cijepiti svoje mlađe dijete protiv zaraznih bolesti, javlja Telegram.

Od Prekršajnog suda u Varaždinu dobila je sudsku opomenu jer je 2013. odbila cijepiti kćer. Tvrdila je da taj prekršajni postupak nije bio pravedan, te da država zbog toga mora odgovarati. Mlađe dijete odbila je cijepiti iz straha za zdravlje, budući da joj starije dijete ima autizam.

Majka je u tužbi tvrdila da je neopravdano proglašena krivom zbog izbjegavanja obveznog cijepljenja maloljetnog djeteta protiv zaraznih bolesti. Budući da je imunizacija propisana zakonom nakon što dijete nije cijepila završila je na prekršajnom sudu.

Odluka Europskog suda za ljudska prava joj je poručio da cijepljenje doista nije trebala odbiti.

Prije nego što ju je odbio sud u Strasbourgu tužbu joj nije prihvatio ni Ustavni sud RH. Ocijenio je kako se, zbog zaštite djece i njihovog prava na zdravlje, opravdano može roditeljima uskratiti izbor necijepljenja. “Pravo djeteta na zdravlje više je od prava roditelja na (pogrešan) izbor”, stajalo je u odluci Ustavnog suda.

Označeno u