Magna Steyr htjela ulagati u Varaždinsku županiju!

| 2.7.2017. u 11:48h | Objavljeno u Aktualno

Kanadsko-austrijski koncern Magna Steyr, koji je sa 152 tisuće zaposlenih jedan od vodećih u autoindustriji, bio je zainteresiran za ulaganje u Hrvatsku, odnosno Varaždinsku županiju i ,osobito, Varaždin! Međutim, kako doznajemo od njezinih hrvatskih poslovnih partnera, to nisu znali ili htjeli iskoristiti u bivšoj Vladi, odnosno na nacionalnoj razini, ali ništa bolje nije bilo ni na lakalnoj,  iako je koncern najavljivao ne samo veliko ulaganje i nova radna mjesta, nego i plaće 30 posto veće od državnog prosjeka!

Nakon toga, odlučili su ulagati nedaleko od Maribora gdje koncern želi izgraditi 146 milijuna eura vrijedne pogone, što ne bi bilo moguće bez podrške slovenske vlade.

Slovenska je Vlada još u ožujku donijela zaključak o dodjeli poticaja od 18,6 milijuna eura Magni Steyr za projekt „Investicija u izgradnju lakirnice Maribor“. Prije toga, točnije u listopadu prošle godine, tvrtka Magna Materalforming dostavila je slovenskom Ministarstvu gospodarstva dopis u vezi poticaja, a temeljem Zakona o poticanju stranih neposrednih investicija i internacionalizacije poduzeća. Odlukom ministra, imenovana je komisija za ocjenjivanje ulaganja radi dodjele poticaja po posebnom postupku, a kako bi se ispitali jesu li ispunjeni uvjeti, odnosno mjere i ocjene ulaganja stranog ulagača.

-Komisija je zaključila da planirano ulaganje zadovoljava sve uvjete i mjere iz propisa te je predložila spomenutu novčanu potporu, napominju iz Ureda za komuniciranje slovenske Vlade, dodajući da strani investitor u okviru projekta namjerava do listopada 2019. otvoriti 404 radna mjesta, odnosno uložiti 50,8 milijuna eura za otkup zemljišta i gradnju pogona, dok za opremu i strojeve bi dao 95,6 milijuna eura.    

U Sloveniji su uvjereni da će im se vratiti poticaj investitoru, budući da se procjenjuje kako će Magna Steyr već kroz tri godine dati gotovo 15 milijuna eura kroz poreze i izdvajanja iz plaća, dok bi ukupni vanjski učinci mogli doći do 70 milijuna eura.

-Uz to, poticaji imaju i nefinancijske učinke, kao što je doprinos prepoznatljivosti Slovenije kao stranim investitorima ugodno okruženje, smanjivanje nezaposlenosti, povećanje dodatne vrijednosti po zaposlenom i dr, ukazuju nam iz Ureda za komuniciranje slovenske Vlade.

Osim poticaja, Vlada mora osigurati otkup 100 hektara zemljišta koje će se komunalno opremiti.... Usprkos posebnom zakonu, otkup zemljišta nedaleko od mariborskog aerodroma ne ide bez teškoća, pa su se opet javila razmišljanja o ulaganju u Hrvatsku, odnosno Varaždinsku županiju. (opširnije u tiskanom izdanju)

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • VIDEO The Queen Symphony
  Još davne 1974. godine, Freddie Mercury je rekao da bi "želio da ljudi stvore vlastitu interpretaciju njegovih pjesama, a Tolga Kashif je upravo to učinio. Britanski je skladatelj proveo dvije…
 • Od 1. srpnja novi vozni red gradskih buseka!

  Od 1. srpnja do 31. kolovoza ove godine, zbog manjeg broja putnika, odnosno učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka.

 • Kako uspostaviti kvalitetniji sustav javnog prijevoza s boljom mrežom linija i većim brojem polazaka?
  - Varaždinska županija želi uspostaviti novi i kvalitetniji sustav javnog autobusnog prijevoza s kvalitetnijom mrežom linija i većim brojem polazaka. Time bi se osigurala znatno bolja mobilnost građana, osobito učenika…
 • Bosilj i Marković obišli radove na uređenju Vile Oršić

  Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković 29. lipnja su s dekanicom Fakulteta organizacije i informatike Varaždin Ninom Begičević Ređep i prodekanicom za poslovanje i ljudske potencijale Marinom Klačmer Čalopa, obišli radove na uređenju Vile Oršić, povijesne zgrade u centru grada Varaždina koja će od jeseni biti u potpunosti obnovljena čime će se proširiti kapacitete Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

 • Gradu Varaždinu odlična ocjena za proračunsku transparentnost
  Institut za javne financije ocijenio je financijsku transparentnost Grada Varaždina najvišem ocjenom 5. Već godinama Institut za javne financije sustavno analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina Republike Hrvatske.…