Lovrinović: 10 milijardi uštede bez rezanja plaća Foto: hrt.hr

Lovrinović: 10 milijardi uštede bez rezanja plaća

I.D./VV/hrt.hr | 15.1.2016. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno
Izbori 24 - Batinic

Rejting agencije u ovim trenucima razmišljaju o hrvatskom kreditnom rejtingu, a o tome je bilo riječi u emisiji Otvoreno Hrvatske radiotelevizije u četvrtak, u kojoj su gostovali Josip Budimir (Domoljubna koalicija), Gordan Maras (koalicija Hrvatska raste), Ivan Lovrinović (Most nezavisnih lista) i Boris Pleša (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika).

Lovrinović je podsjetio da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita i pod nadzorom Europske komisije te istaknuo kako su ove godine nužni zaokreti jer će 2017. u protivnom biti jako teška. Lovrinović smatra da će kreditni rejting ostati isti, jer tek dolazi nova Vlada.

- Na subvencijama se može uštedjeti oko milijardu kuna, ali sve treba preispitati i vidjeti – 10 milijardi kuna rezova moguće je napraviti bez rezanja plaća - procijenio je, a iznio je i svoj stav o smjeru reforme mirovinskog sustava: - Drugi mirovinski stup treba zamrznuti i smanjit ćemo potrebe zaduživanje države za isplatu mirovina.

Josip Budimir fokus fiskalne prilagodbe i uravnoteženja proračuna vidi u rashodnoj strani proračuna.
- Fiskalni kapacitet je već preopterećen, porezi su preveliki i za građane i gospodarstvo - ocijenio je Budimir i dodao da treba maksimalno rasteretiti rad. Budimir također smatra da će porezni obveznici opet nastradati od sukoba banaka i Vlade u sporu oko konverzije kredita u švicarskim francima.

- Kada uspoređujete proračun 2011. i danas, vidjet ćete velike promjene - rekao je Gordan Maras navodeći primjer materijalnih rashoda koji su tada iznoslili trinaest milijardi, dok su danas deset milijardi.

- Racionalno upravljanje i ujednačavanje koeficijenata – to su neke od mjera kojima je smanjenje postignuto - rekao je Maras. Osvrnuo se na reformu mirovinskog sustava koju predlaže Lovrinović i smatra ju štetnom: "Građani znaju da je to njihov novac koji štede kako bi si u budućnosti mogli isplaćivati mirovinu".

Boris Pleša istaknuo je diskrepanciju između pozitivnih brojki i svakodnevnog života: plaće su državnim službenicima smanjene. "Što se tiče sporazuma o povećanju plaća, situacija je jednostavna: ako se ispune uvjeti, sporazum se aktivira", rekao je Pleša i dodao da što prije očekuju sastanak s Vladom kako bi o tome raspravili u kontekstu današnje situacije u zemlji.