LONDON BEZ OGRANIČENJA "Lijepo je živjeti 'staro normalno' - i mi smo već mogli tako" Foto: Privatni album

LONDON BEZ OGRANIČENJA "Lijepo je živjeti 'staro normalno' - i mi smo već mogli tako"

| 23.8.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- Bio je lijep osjećaj živjeti “staro normalno” tih nekoliko dana, gotovo bez ikakvih restrikcija – rekla nam je dr. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, koja je tjedan dana boravila u Londonu u privatnom aranžmanu, i to nakon popuštanja epidemioloških mjera u Engleskoj 19. srpnja.

Ukinuta je većina ograničenja te su zamijenjena smjernicama koje naglašavaju osobnu odgovornost. Istovremeno, u Hrvatskoj su sve aktualne mjere produljene do 31. kolovoza.

- Osjećala sam se sigurno u smislu putovanja, jer sam cijepljena još krajem siječnja i u međuvremenu sam bila u kontaktu s učenicima i studentima na nastavi te s ljudima koji su se cijepili na punktu masovnog cijepljenja, a činjenica da se u svim tim situacijama nisam zarazila ojačala je moje povjerenje u učinkovitost cjepiva – naglasila je.

Tijekom boravka u Londonu masku je nosila u sredstvima javnog prijevoza, napučenim prostorima te u zračnoj luci (gdje je i obveza), ali nije prilikom kupovanja u velikim trgovinama.

- Iznenadilo me kada sam u posjeti jednom rotarijanskom klubu s pretežno starijim osobama doživjela da svi pružaju ruke i normalno se rukuju, bez straha od zaraze. Bila sam na mjuziklu u Her Majesty’s Theatre-u i kazalište je bilo prenapučeno, nije bilo nikakvog razmaka među ionako malim sjedalima. Na ulazu je trebalo predočiti potvrdu o cijepljenju ili negativan brzi AG test, ne stariji od 48 sati, odnosno PCR ne stariji od 72 sata, te je preporučeno da se unutra nose maske, što su tek rijetki ispoštovali. Prilikom kupnje kazališne karte treba dati svoje podatke kako bi vas mogli kontaktirati za potrebe sustava praćenja kontakata koji je kod njih vrlo ažuran. Osobe kojima se određuje samoizolacija prate se putem aplikacije. Montažni centri za brzo testiranje su posvuda po gradu, naiđete na njih svakih pola sata hoda – pojašnjava dr. Stipešević Rakamarić.

Na dan kada se odustalo od obaveznog nošenja maski, socijalnog distanciranja te rada od kuće, u V. Britaniji prvom dozom već je bilo cijepljeno 85% stanovništva starijeg od 16 godina, a 67% drugom dozom.

Što je potrebno za putovanje u Englesku i kako se visoka procijepljenost odrazila na tamošnje korona-brojke, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...