Liječnici Klinike iz Niša radili uzastopno sto dana (i vikendima), i to bez plaće, kako bi ukinuli liste čekanja

VV | 10.4.2023. u 20:45h | Objavljeno u Aktualno

- Poslije gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda cilj, koji je postavila naša Klinika za kardiokirurgiju UKC Niš, da se eliminiraju sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren! Liste čekanja od danas na našoj klinici ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od 5-15 dana! Od sutra se klinika vraća na redovan režim rada - objavio je na FB-u ravnatelj klinike dr. Dragan Milić te iznio detaljnu statistiku:

- Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalazi 42 bolesnika! Operacije koje su se prošle godine čekale 3-4, a nekada i 6 mjeseci, više se neće čekati…

- U ovih 100 dana obavljeno je ukupno 248 operacija, a prošle godine za isto vrijeme 117. Samo je u ožujku ove godine operirano 98 pacijenata! - Broj hospitaliziranih bolesnika u prva 3 mjeseca prošle godine bio je 145, a ove čak 353!

- Broj ambulantnih pregleda za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine iznosio je 3014, a prošle godine 1467.

- U odnosu na prošlu god došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija…. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista - ispod 2% (1.98%) uključujući i hitne slučajeve. Nitko od pacijenata koji je operiran tijekom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvaliteta rada)… Ova pretpostavka se nije pokazala točnom.

- I sve ove rezultate postigla je ista ekipa ljudi sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršitelja u odnosu na prošlu godinu i to govori sve o povećanom obimu posla koji smo imali. Nažalost, broj higijeničara i bolničara smanjen je u odnosu na prošlu godinu što potencijalno može ozbiljno ugroziti rezultate našeg rada i činjenicu da naša klinika gotovo da i nema postoperativne infekcije. Smanjen je i broj anestetičara - piše ravnatelj Klinike te kaže da je ponosan na cjelokupno osoblje klinike koje je požrtvovano izdržalo ovaj ekstremni tempo rada i ispunilo obećanje da će ukinuti liste čekanja.

- Pošto rad vikendom nije bio plaćen dokazali su da postoje važnije stvari od novca, a to je briga za pacijente - piše dr. Milić te se zahvaljuje i nadležnima koji su im osigurali dovoljno potrošnog materijala da postignu ovaj cilj, iako službenon nisu dobili odobrenje za ovaj dodatni rad. Nadaju se da će dobiti i dodatnu opremu koja im je neophodna za rad. Također je napomenuo da, ukoliko i ubuduće bude veći priliv pacijenata, da su spremni ponovno raditi vikendima bez plaće kako bi svi bili na vrijeme operirani.