Lauc: Možemo očekivati dvostruki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva Foto: Screenshot HRT

Lauc: Možemo očekivati dvostruki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva

VV / hrt.hr | 30.10.2020. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno

- Blizu smo ili smo čak na samom vrhuncu epidemije. Ali to znači i da je sad najopasniji trenutak i da moramo biti oprezni - izjavio je u Dnevniku HTV-a Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade.

- Možemo očekivati dvostruki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva - upozorio je.

- Brojevi su veliki, ali ih treba staviti u kontekst. Tjedni prosjek u Hrvatskoj je negdje iznad 450, a druge su zemlje na znatno višem broju, Belgija je na skoro 2.000. Brojevi nisu neočekivani. Ne znam što nas čeka idući tjedan. Pokušavamo to predvidjeti. Naznaka je dobrih vijesti da smo do prije nekoliko dana, na tjednoj bazi imali dvostruko više zaraženih. Sada taj broj stagnira i trenutno smo na 60 posto. U Zagrebu je taj broj počeo padati i ranije i ispod smo 50%. Brzina usporava - kazao je Lauc.

Nažalost, dodao je, hospitalizacije i smrti kasne dva do tri tjedna.

- Siguran sam da nećemo doći na brojke iznad 5 tisuća, ali možemo doći na 4 tisuće. Tako da ćemo mi sigurno u hospitalizacijama i po broju mrtvih doći na vjerojatno dvostruke brojke od današnjih. Ako ne i više - naglasio je Lauc.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106. Među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. Preminulo je 20 osoba.

Označeno u