Kudelić: Imali smo jednog pacijenta kod kojeg se sumnjalo na zarazu koronavirusom, no bila je to lažna uzbuna Foto: VV arhiva

Kudelić: Imali smo jednog pacijenta kod kojeg se sumnjalo na zarazu koronavirusom, no bila je to lažna uzbuna

| 25.2.2020. u 12:32h | Objavljeno u Aktualno

Zbog blizine Italije u kojoj je došlo do naglog širenja koronavirusa i u Hrvatskoj je uveden zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneto i Lombarija, a i dalje vrijede mjere nadzora za sve osobe koje su iza 16. veljače boravile u Kini i Južnoj Koreji.

Kako je proteklog vikenda među posjetiteljima glasovitog karnevala u Veneciji bilo i Varaždinaca, postavlja se pitanje jesu li i na našem području uvedene posebne mjere za sprečavanje zaraze. Podsjetimo, u varaždinskoj bolnici već je ranije uveden protokol za postupanje u slučaju sumnje na zarazu koronavirusom.

>> U Varaždinu nema sumnje na korona virus, a povratnici iz Kine su pod nadzorom

>> Ravnatelj varaždinske bolnice o koronavirusu: Nema razloga za paniku

- U suradnji s Ministarstvom zdravstva izradili smo protokole i postupamo po naputcima ministra zdravstva. Svaka bolnica dužna je osigurati prostor za izolaciju, točno je izrađen protokol prema kojem se ti pacijenti zbrinjavaju, nakon što se pacijent primi u prostor za izolaciju, vade se uzorci krvi koji se hitno transportiraju u Zagreb, a ovisno o nalazima se odlučuje hoće li se pacijent transportirati u Zagreb, nastavlja liječenje, ide u izolaciju ili nema potrebe za tim - rekao je danas ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić.

Na pitanje jesu li se u međuvremenu i u Varaždinu pojavili pacijenti kod kojih se sumnja na zarazu, Kudelić je rekao da su rizični slučajevi točno definirani kao slučajevi koji su bili u potencijalnom kontaktu s eventualnim nositeljem virusa.

- Imali smo jednog pacijenta kod kojeg smo proveli testiranje, no testiranje je pokazalo da se radilo o lažnoj uzbuni, odnosno nalaz je bio negativan - rekao je Kudelić.

Važno je istaknuti da su simptomi zaraze "običnom" gripom gotovo identični simptomima zaraze koronavirusom.

- Simptome gripe i zaraze korona virusom je zapravo teško razlikovati, klinička slika je vrlo slična i dijagnoza se može napraviti tek nakon uzorkovanja. Građanima bih poručio da nema razloga za neku veliku paniku jer u velikom broju slučajeva zaraza i bolest uzrokovana korona virusom prođe kao blaži oblik bolesti. Nažalost, pacijenti koji su imunokompromitirani, koji su imali određena stanja i prije same zaraze virusom su podložni i komplikacijama. Treba uzeti u obzir činjenicu da od obične gripe, koje se ljudi ne boje, umre puno veći broj ljudi. Ipak, ne smijemo minorizirati ovaj problem, moramo biti spremni i na potencijalnu epidemiju, s obzirom na to da se koronavirus već nalazi u našoj blizini. Mi na dnevnoj bazi komuniciramo s Kriznim stožerom ministarstva zdravstva i poduzimamo sve radnje prema njihovim uputama - istaknuo je Kudelić.

Budući da građani javljaju kako je i na varaždinskom području već nestalo zaštitnih maski za lice, dodajmo kako iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva poručuju da maske za lice ne služe u preventivne svrhe, već su korisne za oboljele da se spriječi širenje bolesti.

- Varaždinska županija je na opasnost na epidemiju koronavirusa toliko spremna koliko je spremno naše zdravstvo. Posebne dodatne elemente nemamo, kičma reakcije je zdravstveni sustav. Prije mjesec dana, na prve vijesti o tome, napravili smo pripremu i uvjeren sam da ćemo, kad virus dođe, biti potpuno spremni - komentirao je župan Radimir Čačić aktualnu situaciju.