Franjo Turek Foto: VV arhiva

Kuda ide MIV nakon ostavke direktora Tureka i člana NO Jakelića?

| 22.11.2018. u 13:19h | Objavljeno u Aktualno

Franjo Turek podnio je u utorak ostavku na funkciju direktora Metalske industrije Varaždin (MIV). Kako se navodi u obavijesti obavljenoj na Zagrebačkoj burzi, učinio je to iz osobnih razloga. Dan kasnije ostavku je dao i član Nadzornog odbora MIV-a Bernard Jakelić, navodeći da je intenzitet i obujam njegovih svakodnevnih obveza dosegao neodrživu razinu.

- Budući da sam u svakom svome poslu u potpunosti posvećen do krajnje razine profesionalnosti, mišljenja sam da u ovom trenutku više nisam u mogućnosti ostati dosljedan u svome stavu i pristupu posla. Kkako su mi moje osobne profesionalne obveze prioritet, na žalost, morao sam donijeti ovakvu odluku, vjerujući da ćete razumjeti moj profesionalni stav. Želim vam uspješan rad i zahvaljujem na povjerenju - navodi u ostavci Jakelić, koji je, uz ostalo, zaposlen u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Ostavke su uslijedile nakon objava rezultata poslovanja, odnosno moguće dokapitalizacije, koja je propala, barem od zagrebačkog poduzeća koje je javno iskazalo za to interes.

Naime, MIV-om je u trećem kvartalu ostvario gubitak od gotovo 12 milijuna kuna, iako je tijekom devet mjeseci ostvario prihode, koji su nešto veći nego u isto vrijeme lani. Gubitak  se objašnjava smanjenjem produktivnosti uslijed nedostatka radne snage, povećanja cijene rada i troškova vanjskih usluga na izradi proizvoda te rastom nabavnih cijena sirovina, materijala i energije. U zadnjem kvartalu, međutim, očekuje se bolje poslovanje zbog naplate potraživanja, koja su došla do 46 milijuna kuna.

U zadnjem kvartalu očekivala se i dokapitalizacija. Naime, kao što smo pisali, MIV je zaprimio dopis u kojem iskazuje interes za ulaganje iskazuje Vodoskok, zagrebačka tvrtka koja je regionalni distributer materijala za održavanje i izgradnju infrastrukturnih objekata, posebice u vodoopskrbi, odvodnji, kanalizaciji, plinovodima, DTK mrežama i pred-izoliranim sustavima.

- Svakodnevno djelujemo na tržištu Hrvatske, zatim tržištima bivše Jugoslavije te na tržištima okolnih zemalja, odnosno Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke i dr. U sastavu grupe Vodoskok d.d. nalaze se Heplast-pipe, vodeći hrvatski proizvođač termoplastičnih cijevi i spojnih dijelova s dvadeset godišnjom tradicijom, kao i tvrtke Vodoskok Tomislavgrad te Vodoskok Skopje - navodi Davor Meštrović, direktor Vodoskoka koji ostvaruje prihode od oko 300 milijuna kuna.

Posljednjih godina, kako napominje, zaoštrava se konkurencija u ponudi roba i slijedom toga dolazi do pritiska na proizvođačke cijene i rokove plaćanja, što iziskuje promjene navika i do sada uvriježenih modela tržišnih nastupa te pronalaženje učinkovitijih, fleksibilnijih i tržišno održivih modela.

- Kupci traže dobavljače koji su u mogućnosti na jednom mjestu ponuditi sve robe po prihvatljivim cijenama, i to s adekvatnom logističkom i financijskom podrškom, odgodom plaćanja te uz potrebnu tehničku i atestnu podršku - tzv. one-stop shop. Uvidjevši takve trendove, prilagodili smo poslovanje naše tvrtke što je rezultiralo rastom prihoda i tržišnog udjela, iako je došlo do smanjenja obujma tržišta - navodi direktor Vodoskoka koji drži oko 60 posto udjela na domaćem tržištu.

Budući da Vodoskok ima najveći udio u realizaciji prodaje proizvoda tvrtke MIV na domaćem i regionalnom tržištu, kao i da dvije tvrtke surađuju već 15 godina, zagrebačka tvrtka drži da postoji dobra platforma za razgovore o povezivanju dviju tvrtki.

- Time bi se omogućilo koncentriranje potencijala MlV-a na jačanje proizvodne i tehničke pripreme s jedne strane, dok bi, s druge strane, navedeni model pridonio fleksibilnijim zalihama, smanjenju troškova, većim tržišnim udjelom i boljem novčanom tijeku. Istovremeno bi povezivanje omogućilo Vodoskoku jačanje komercijalnih i logističkih potencijala te fokusiranje nabave na MIV, od čega bi u konačnici obije tvrtke imale koristi. Istovremeno bi se rasteretili pritisci na cijene te rasteretili postojeći kadrovski kapaciteti koji se mogu usmjeriti na povećanje tržišnog udjela za obje tvrtke na drugim tržištima na kojima tvrtke do sada nisu imale značajnije tržišne udjele - navodi Meštrović u dopisu od 5. studenog.

Kako je posebno naglasio, danas su vlasnici grupe Vodoskok više nego ikad uvjereni da će bez suradnje i/ili povezivanja biti jako teško oduprijeti se konkurenciji i ostati ozbiljan regionalni ili europski igrač pa su stoga zainteresiran stupiti u pregovore s MIV-om radi definiranja uvjeta pod kojima bi zagrebačka tvrtka investirala i postala dioničar društva uplatom od 5 do 15 milijuna kuna u vrlo kratkom roku.

Od ove dokapitalizacije, međutim, neće biti ništa. Barem ne sada. Upravo na dan kada je Turek dao ostavku na funkciju direktora, odnosno nekoliko sati prije toga, Vodoskok je obavijestio javnost da je prekinuo razgovore o dokapitalizaciji MIV-a.  Očigledno veza između ova dva događaja postoji, a to tvrdi i član NO MIV-a Marijan Cingula, navodeći da je Turek podnio ostavku jer  smatra da će time potaknuti vlasnike na veći angažman oko stvari na koje nije mogao utjecati, među kojima navodi dokapitalizaciju, kao i manjak radne snage.