Križanić: "Ova županijska vlast nedvojbeno ostvaruje zacrtane mandatne ciljeve" Foto: Krešimir Đurić

Križanić: "Ova županijska vlast nedvojbeno ostvaruje zacrtane mandatne ciljeve"

I.D./Varaždinske vijesti | 6.6.2024. u 09:59h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije najavio je teme predstojeće sjednice Županijske skupštine

Predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić danas je na konferenciji za medije najavio teme 15. sjednice Županijske skupštine koja će se održati u srijedu, 12. lipnja.

Pred vijećnicima će se tako naći Odluka o javnim priznanjima Varaždinske županije za 2024. godinu.

>> Poznati dobitnici Javnih priznanja Varaždinske županije: Petri Horvat posthumno Nagrada za životno djelo

- Nagrada za životno djelo ove će se godine posthumno dodijeliti Petri Horvat, koja je tijekom svog života ostavila trag darujući svoje vrijeme za volontiranje i humanost. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu dobit će prof.dr.sc. Ivor Karavanić, koji 30 godina znanstveno proučava špilju Vindija, te Marijan Varović, direktor VTV televizije, a nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se i Dvoru Trakošćan, koji ove godine obilježava 70-tu obljetnicu postojanja muzeja - naveo je Križanić.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin za 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu, Boris Kos - poduzetnik sa 45 godina rada i djelovanja.

Na Svečanoj sjednici župan će dodijeliti nagrade župana zaslužnim pojedincima i pravnim osobama. Nagrade će dobiti Kerekesh teatar koji obilježava 10 godina umjetničke samostalnosti, mr. sc. Roman Ozimec, izniman poznavatelj i istraživač budućeg Parka prirode Zagorske gore, Radovan Martinec - predsjedniku DVD-a "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu", dr. sc. Branimir Štimec, prof. - za iznimna postignuća u radu s učenicima, Branko Crnčec - vlasnik uspješne poslovne priče koja je započela prije 50 godina te Lukra Gradiček - za 30 godina neprekidnog volontiranja u Caritasu Varaždinske biskupije.

- Na dnevnom redu sjednice Skupštine nalazi se i zakonom propisan Godišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna za 2023. godinu u kojem je dan detaljan pregled ostvarenja zacrtanih programskih ciljeva po svim resorima. Da se radi o jednoj vrlo uspješnoj proračunskoj godini vidljivo je već iz same vrijednosti ostvarenja proračuna, a koja iznosi rekordnih 268 mil. eura. Najveći dio ovih sredstava realiziran je u aktivnostima i projektima čiji je cilj povećanje kvalitete javnih usluga u zdravstvu i školstvu poboljšanjem infrastrukturnih uvjeta uz max. osiguranje EU sredstava. Na ime zdravstva i školstva, u 2023. godini utrošeno je preko 240 mil. eura, odnosno 91% ukupno ostvarenih proračunskih sredstava, čime se može jasno utvrditi da ova županijska vlast nedvojbeno ostvaruje zacrtane mandatne ciljeve - istaknuo je Križanić.

Pred županijskim vijećnicima će se naći i izvješća o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija.

- Bitno je istaknuti da su sve zdravstvene ustanove kojima je osnivač bila Varaždinska županija završile 2023. godinu s ostvarenim viškom prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima. Podsjetimo da su osnivačka prava nad Općom bolnicom Varaždin prenijeta od 1. siječnja ove godine na Republiku Hrvatsku. Bitno je istaknuti i da je nakon četiri godine s negativnim rezultatom, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice u 2023. godini ostvarila višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima - naglasio je Križanić.

josip_krizanic_najava_skupstine_06062024_2.jpg

Na dnevnom redu bit će i Izmjene i dopune Plana specijalističkog usavršavanja, koje se odnose na specijalizacije za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice (povećanje sa 14 na 18 ukupnog broja i to: povećanje za 1 iz područja reumatologije, po jedan iz područja ortopedije i traumatologije te 1 iz područja opće interne medicine i gerijatrije. Za Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije povećava se ukupni broja s pet na 8 specijalizacija i to: povećanje broja potrebnih specijalizacija za po jedan iz područja psihijatrije, epidemiologije, kliničke mikrobiologije.

- Varaždinska županija je osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin. Ustanova ima ukupni smještajni kapacitet za 360 korisnika, od čega 196 u stambenom dijelu i 164 u jedinici intenzivne njege. Na dan 31.12.2023. godine u Domu je bilo zaposleno ukupno 120 radnika. Dom ostvaruje prihode naplatom cijene skrbi izvan vlastite obitelji, a razliku između ukupnih rashoda i prihoda Doma, osigurava Županija u Proračunu - pojasnio je Križanić sljedeću točku dnevnog reda.

Raspravljat će se i o Izvješću o radu Županijske uprave za ceste.

- 2023. godina bila je specifična jer su osim redovnog proračuna Županijske uprave za ceste, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, odrađeni dodatni radovi na sanaciji cesta i klizišta na županijskim i lokalnim cestama Varaždinske županije iz Fonda solidarnosti. U sklopu dodatnih radova tako je sanirano 25 klizišta te je sanirano 50-ak kilometara županijskih i lokalnih cesta na području županije, što je doprinijelo kvaliteti i sigurnosti odvijanja prometa - napomenuo je predsjednik Županijske skupštine.

Bit će riječi i o projektima energetske obnove (u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti) upravne zgrade u Ivancu (Đure Arnolda 9 i 11), za koju su odobrena bespovratna sredstava u iznosu od 612.827,07 eura s PDV-om, zatim zgrade javnog sektora u Novom marofu (na Trgu hrvatske državnosti 1), za koju su odobrena bespovratna sredstava u iznosu od 1.053.797,67 eura s PDV-om, te energetska obnova Područne škole Margečan, za što su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 168.757,99 eura.

- Srednja škola "Arboretum Opeka" je Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja ponovno imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u poljoprivredi na razdoblje od pet godina. Radi održivosti Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, potrebno je dopuniti djelatnost Srednje škole "Arboretum Opeka" novom djelatnosti koja obuhvaća organiziranje odgojno-obrazovnog rada, smještaja i prehrane te kulturnih i drugih aktivnosti učenika u učeničkom domu - objasnio je sljedeću točku Križanić.

- Na dnevnom redu bit će i Prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju članova Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu projekta "Varaždinska županija - prijatelj zlatne dobi" i s ciljem utvrđivanja aktivnosti i ugrađivanja koncepta aktivnog starenja u javne politike te izradu planskog dokumenta, a što će u konačnici rezultirati poboljšanjem položaja starijih osoba Varaždinske županije - rekao je Križanić.

Pred vijećnicima će se naći i prijedlog odluke o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene.

>> Stiže rezolucija o proglašenju Varaždinske županije sigurnim mjestom za žene

- Cilj je aktivno provođenje javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja, osiguranja pristupa specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodnog uvjetovanog nasilja - istaknuo je predsjednik Županijske skupštine.

Raspravljat će se i o raspolaganju nekretninom između Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarne Varaždinske županije, odnosno ustupanju gornjeg kata zgrade u Novom Marofu (Ulica braće Radić 1), u kojoj se nalazi ljekarnička jedinica. U tom bi se prostoru obavljali poslovi iz djelatnosti preventivne školske medicine te Epidemiološke djelatnosti.

Uz druge teme, bit će riječi i o Planu gospodarenja otpadom Varaždinske županije za razdoblje 2024.–2029. godine te o prijedlogu Operativnog plana zdravstvene zaštite Varaždinske županije.

- Naglasak je na javnozdravstvenim akcijama kojima se apelira na stanovništvo da preventivnim djelovanjem spriječe primjerice kardiovaskularne bolesti, moždani udar, ali i da se odazovu na preventivne preglede radi ranog otkrivanja raznih karcinoma - rekao je Križanić.