Kreću covid autobusi za cijepljenje, na koncerte samo s potvrdom o preboljenju, cijepljenju ili testu? Foto: Ilustracija

Kreću covid autobusi za cijepljenje, na koncerte samo s potvrdom o preboljenju, cijepljenju ili testu?

VV | 8.6.2021. u 19:44h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je premijer Plenković danas župane zamolio da mu pomognu kako bi se cijepio što veći broj građana,  stanovništvu ruralnih područja cjepivo će doći k njima i to u - covid autobusima. Najavio je to Krunoslav Capak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u dnevniku RTL-a.

- Pojačat ćemo medijsku kampanju za promociju cijepljenja, a dok su se dosad građani prijavljivali za cijepljenje te smo ih mi zvali na cijepljenje, sada ćemo mi krenuti prema njima - najavio je Capak, a znači li to i uvođenje takozvanih covid autobusa, Capak najavljuje kako će imati mobilne timove koji će biti dostupniji građani nego što su do sada bili punktovi.

- Bit će na terenu, u ruralnim mjestima, tamo gdje do sada punktova nije bilo - objasnlio je Capak.

Na pitanje znači li to da će ići od kuće do kuće pitati tko se želi cijepiti, Capak kaže da ipak ne vjeruje da će se to dogoditi.

- Objavit će se u nekom manjem mjestu da će u to i to vrijeme biti cijepljenje, bilo da će to biti s ovim autobusom koji ste spomenuli… Autobus će doći, zadržati se neko vrijeme i cijepit će sve zainteresirane. Nakon toga će otići u drugo mjesto. Imat ćemo probu, 14., u Virovitičko-podravskoj županiji gdje će prvi takav autobus ići u ruralna područja - najavio je Capak.

Za razliku od SAD-a, gdje su organizirane lutrije među onima koji su se cijepili s vrlo izdašnim nagradama, i Srbije, gdje su dijelili po 60 eura, Hrvatska zasad neće poticati cijepljenje na taj način.

- O takvim načinima financijskih nagrada nismo razgovarali. Međutim, bit će, kao što se već krenulo u nekim županijama, besplatan pristup nekim kazališnim predstavama, koncertima, kino predstavama, a jedan od bitnih elemenata ove naše strategije bit će to da će na velika okupljanja i događaje kao što su koncerti, moći doći samo one osobe koje imaju potvrdu o preboljenju, cijepljenju ili testu, tako da mislimo da će mladi ljudi revidirati svoju odluku žele li se cijepiti ili ne - rekao je Capak za RTL.

Capak kaže kako razmišljaju o produženju radnog vremena kafića uoči europskog nogometnog prvenstva, a na pitanje kada ćemo napokon moći skinuti maske, Capak kaže da je to nemoguće jer još imamo visoku cirkulaciju u populaciji.

- Sada nam je incidencija 80 i nešto. Međutim, kad nam incidencija padne i kad virus više ne bude toliko cirkulirao, svakako će cijepljeni i preboljeli moći skinuti masku - najavio je.

Označeno u