OBV Kreće izgradnja nove zgrade s objedinjenim hitnim prijemom, dnevnim bolnicama i jednodnevnom kirurgijom Foto: Krešimir Đurić; Varaždinska županija

OBV Kreće izgradnja nove zgrade s objedinjenim hitnim prijemom, dnevnim bolnicama i jednodnevnom kirurgijom

Varaždinske vijesti | 8.6.2020. u 11:27h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin počinje izgradnja nove zgrade u kojoj će se nalaziti objedinjeni hitni bolnički prijem, pet dnevnih bolnica i jednodnevna opća kirurgija.

U prisustvu župana Radimira Čačića, zamjenika župana Roberta Vugrina te pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubice Božić, ugovor o izgradnji novog objekta vrijedan 39,9 milijuna kuna u ponedjeljak, 8. lipnja, potpisao je ravnatelj Bolnice dr. Nenad Kudelić s direktorom tvrtke Sviting d.o.o. iz Novoga Marofa Goranom Sokačem te Valerijanom Žimbrekom, direktorom tvrtke B3 d.o.o. iz Varaždina. Zajednica ponuditelja je izabrana u objedinjenom postupku javne nabave kao najpovoljnija, a cijena radova je 5,2 milijuna kuna viša u odnosu na procijenjenu.

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_01.jpg

Novi objekt bit će jednokatnica površine 3.200 kvadrata i nalazit će se kod glavnog ulaza u bolnički krug, između zgrada Interne i Mikrobiologije. Rok za završetak izgradnje je 15 mjeseci. Ulaganje se financira bespovratnim EU novcem te novcem Varaždinske županije i Opće bolnice u sklopu dvaju EU projekata, a osim za izgradnju, sredstva su osigurana i za opremanje nove zgrade, pa je ukupno ulaganje vrijedno 75,1 milijuna kuna.

- Ovo je jedna od najvažnijih investicija u Opću bolnicu Varaždin i zdravstvo cijele županije, koja će biti realizirana točno 30 godina nakon što je izgrađena zgrada Interne kao zadnja u bolničkom krugu. Županija i Bolnica će u ukupnom ulaganju sudjelovati s 10,3 posto ili sa 7,8 milijuna kuna s obzirom da nam je Ministarstvo zdravstva, bivši ministar Kujundžić, smanjilo financiranje za 6 milijuna kuna. Ugovorili smo 64 milijuna kuna EU novca, a uz to još 3,5 milijuna bespovratnih kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje EU projekata. O objedinjenom hitnom prijemu govori se više od 10 godina, a mi smo ga uspjeli realizirati nakon što bivša županijska vlast u tome nije uspjela čak osam godina. Građani će sada dobiti učinkovitiju i kvalitetniju zdravstvenu skrb – istaknuo je župan Radimir Čačić.

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_04.jpg

U novom objektu s modernom medicinsko-tehničkom opremom unaprijedit će se zbrinjavanje hitnih pacijenata, osigurati bolji uvjeti rada za zaposlenike, a uz to će se racionalizirati poslovanje.

- Uspostavljen će biti objedinjeni hitni bolnički prijem za djelatnosti interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije. Svi pacijenti će se primati i obrađivati na jedinstvenom mjestu. Istovremeno, u novoj zgradi će se smjestiti i dnevne bolnice interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevna opća kirurgija. Dostupnost istovrsnih zdravstvenih usluga na jednom mjestu će omogućiti brže rješavanje liste čekanja i smanjiti broj dana hospitalizacije. Naime, opseg rada kroz dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju će se povećati, pa će to doprinijeti povećanju isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s ciljem smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele za najmanje 10 posto – naveo je ravnatelj bolnice dr. Kudelić.

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_05.jpg

Izgradnja novog objekta odvija se u sklopu dvaju projekata, „Projekta izgradnje dnevne bolnice / jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“ i projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“. Oba projekta financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava, vrijednost „Projekta izgradnje dnevne bolnice / jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin“ je 49.962.500 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 49.781.250 kuna i financiraju se 100 posto EU sredstvima. Vrijednost projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“ prema ugovoru o dodjeli bespovratnih EU sredstava iznosi 19.954.875 kuna, iz EU fonda je osigurano je 14.000.000 kuna. Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini dodijeljeno je 3.547.050 kuna, a ostatak osigurava Bolnica zajedno s Varaždinskom županijom.

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_06.jpg

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_07.jpg

bolnica_varazdin_ohbp_8-6-2020_08.jpg

Video sadržaj