Krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom i podizanje novih nasada može se financirati EU sredstvima Foto: VV arhiva / ilustracija

Krčenje vinograda zaraženih zlatnom žuticom i podizanje novih nasada može se financirati EU sredstvima

I.D./Varaždinske vijesti | 26.9.2017. u 18:31h | Objavljeno u Aktualno

Zbog štete koju je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem zemlje te zbog opasnosti od daljeg širenja te bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017. godinu.

Do sredine rujna u 16 županija stručnjaci Zavoda za zaštitu bilje pregledali su ukupno 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta,  uzeli su 180 uzoraka te postavili 306 mamaca/klopki za praćenje američkog cvrčka koji prenosi zlatnu žuticu. Prema podacima o rezultatima laboratorijskih analiza uzetih uzoraka, pozitivni nalazi su potvrđeni u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji.

U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda na temelju kojega će se donijeti rješenja o djelomičnom ili potpunom krčenju vinograda. Za sada je donijeta djelomična procjena u Istarskoj županiji, temeljem koje će biti izdana rješenja za krčenje 11,3 ha zaraženih vinograda u toj županiji.

Svim vinogradarima koji će dobiti rješenje o potpunom krčenju vinograda, Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo mogućnost javljanja na natječaj za operaciju 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala iz Programa ruralnog razvoja RH, koji će biti raspisan od 2. listopada do 1. prosinca 2017.

- EU novcem u okviru navedene operacije omogućava se potpora za krčenje zaraženih vinograda te podizanje novih nasada vinograda - napomenuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Sve fitosanitarne mjere za sprječavanje širenja zlatne žutice su propisane "Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine flavescence dorée MLO" (Narodne novine“ br. 46/17).

Iz ministarstva podjećaju da je zlatna žutica vinove loze – fitoplazma Flavescence dorée (FD) najopasnija bolest vinove loze u Europi, ne samo fitoplazmatska, nego bolest uopće. U vinogradima u kojima se pojavi brzo se širi i ubrzo poprima razmjere epidemije te pričinjava velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Dodatne informacije o zlatnoj žutici vinove loze možete pronaći u publikaciji HCPHS-a, i na web stranici Savjetodavne službe.