Kostanjevac o Arboretumu: Župan ponovno zaobilazi Općinu kao instituciju

vv | 10.3.2017. u 21:12h | Objavljeno u Aktualno

Na jučerašnji tekst o projektu "Arboretum Opeka-Zeleni centar kulture" danas je reagirao načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Tko sretniji od svih žitelja općine Vinica i mene osobno ako je doista tako, ali smatram da ljudima treba predočiti istinu o projektu o kojem govori župan. Vremena obmana i iznošenja gluposti i neistina trebala bi biti prošlost, ali očito to za župana ne vrijedi.

1. Prije svega, financijska sredstva ako se i odobre za spomenuti projekt, bit će iskorištena isključivo za završetak projektne dokumentacije, a koja bi onda trebala biti temelj za kandidiranje projekta za sredstva Europske unije.

2. Navode se partneri među kojima nema Općine Vinica kao jedinice lokalne samouprave na čijem se području prijavljuje projekt što samo dokazuje da župan ili ne poštuje ili ne zna za činjenicu da Županija ima 22 općine i 6 gradova. Upravo stoga je nedopustivo i opasno prijavljivati ili provoditi projekte u kojima domicilna općina ne sudjeluje, što još jednom dokazuje županovo apsolutno zaobilaženje općine kao institucije.

3. Župan nadalje navodi kako će se kroz projekt obnoviti cijeli Arboretum, dvorac Opeka, Vrtlarova kuća, Pranger, Pil Sv. Ivana Nepomuka i sl. Tu sad treba stati i reći da župan ne govori istinu te da miješa jabuke i kruške. Naime, tzv. Vrtlarova kuća već se obnavlja sredstvima Ministarstva kulture, a projekt je povjeren Hrvatskom restauratorskom zavodu. Nadalje, Pranger (sramotni stup) i Pil sv. Ivana Nepomuka također se već obnavljaju kroz projekt DETOX koji Općina Vinica provodi u okviru programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska, pa se ljudi koji neznaju s pravom pitaju tko je tu lud, a tko normalan. Dakle, postavlja se opravdano pitanje tko želi obmanuti javnost, ili pak izvući novac za nešto što se već provodi, jer Pil sv Ivana Nepomuka je na restauraciji već više od dva mjeseca, a od prije mjesec dana i Pranger, o čemu smo već obavijestili javnost putem našeg web portala te ostalih medija.

I zaključno, iako je još daleko do donošenja odluke o financiranju spomenutog projekta (još samo četiri faze!) vodstvo Općine Vinica podržati će sve aktivnosti oko projekta revitalizacije parka Arboretuma Opeka, a koji smo mi i započeli još 2007. godine. Upravo zato interes mora biti obostran i u sinergiji, inače mu je sudbina određena već unaprijed kao i svi dosadašnji Štromarovi projekti (aglomeracija, dogradnja bolnice, izgradnja i dogradnja škola, dvorana itd.). No plaši činjenica što župan svojom neodgovornošću stavlja čitav projekt u nezavidnu situaciju, ili zbog neznanja ili zbog straha od gubitka izbora, jer ovo što se događa, ponavljam, krajnje je opasno, nedopustivo i besramno - navodi Kostanjevac.

Označeno u