Koronavirus: Izdane posebne mjere za zaštitu starijih i bolesnih osoba te upute prijevoznicima Foto: VV arhiva / ilustracija

Koronavirus: Izdane posebne mjere za zaštitu starijih i bolesnih osoba te upute prijevoznicima

Varaždinske vijesti | 4.3.2020. u 12:22h | Objavljeno u Aktualno

S jučerašnjom potvrdom da je koronavirusom zaražena i mlađa muška osoba iz Varaždina koja se vratila iz Italije, ukupan broj potvrđenih oboljelih osoba u Hrvatskoj popeo se na devet - od kojih tri u Zagrebu, pet u Rijeci i jedan u Varaždinu.

Do jučer je testirano ukupno 247 uzoraka, dok je pod zdravstveni nadzor do jučer stavljeno 2420 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Kako je i najavio ministar zdravstva Vili Beroš u Varaždinu, objavljene su i preporuke za zaštitu zdravlja posebno osjetljivih skupina građana - osoba starije životne dobi te onih koje boluju od kroničnih bolesti, s obzirom na to da je dosadašnje iskustvo s COVID-19 pokazalo da u slučaju zaraze teži oblici bolesti pogađaju upravo te skupine.

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:

- Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70% alkohola: protrljajte ruke ako vam ruke nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su ruke prljave i to u trajanju 20-ak sekundi;
- Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta;
- Čuvajte higijenu zraka i to kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac,
- Nošenje medicinske maske obvezno je ako imate respiratorne simptome,
- Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku;
- Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ukoliko osoba ima neki od respiratornih simptoma.

Preporuča se održavati higijenu svog stambenog prostora – tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu. Nadalje, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi, te javna okupljanja ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost. Također je apelirao da osobe u ovoj dobnoj skupini preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće praksei u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporuča se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi potreban recept ili savjet.

Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu, da osobe u životnoj dobi 60+ ili koje imaju neku kroničnu bolest poput bolesti kardiovaskularnog sustava, respiratornog sustava ili dijabetesa, da imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju navedene mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina. Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

Također, definiran je postupak s osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja te obavljaju prijevozničku djelatnost u Republici Hrvatskoj. Nad navedenim osobama provodi se zdravstveni nadzor u skladu s trenutno važećim paketom preventivnih mjera. Zdravstveni nadzor ovih osoba nema vremensko ograničenje i traje cijelo vrijeme dok se područje u koje osoba vozi poslom ili iz kojega osoba dolazi poslom smatra područjem zahvaćenim epidemijom COVID-19 bolesti.

Važno je napomenuti da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila te u slučaju potrebe organizirati provedbu edukacije pri čemu se za pomoć mogu obratiti stožeru civilne zaštite svoje županije i nadležnom specijalistu medicine rada.