Korak do službenog kraja epidemije: Koje su mjere na snazi? Foto: VV arhiva / ilustracija

Korak do službenog kraja epidemije: Koje su mjere na snazi?

VV / hrt.hr | 6.5.2023. u 20:34h | Objavljeno u Aktualno

Svjetska zdravstvena organizacija jučer je proglasila kraj izvanrednog stanja zbog koronavirusa kojim se u 3 i pol godine zarazilo više od 765 milijuna ljudi, a gotovo 7 milijuna preminulo je od posljedica zaraze.

>> Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): COVID-19 više nije globalna zdravstvena kriza

Diljem svijeta, kao i u Hrvatskoj, stanje je znatno bolje, sve je manje zaraženih i teških posljedica, ali virus je i dalje tu.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za HRT je rekla da je jučerašnjom objavom nastala pomutnja kako u medijskom prostoru tako i među građanima, smatrajući da je došlo do kraja pandemije.

- Još nije u potpunosti kraj, ali ide prema nama što se tiče pandemije. Ali izvanredno zdravstveno stanje je ukinuto, što znači da one mjere oko prelazaka granice više nisu potrebne, kazala je Pavić Šimetin.

Koje su mjere na snazi?

Pavić Šimetin kaže da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i nemoćne.

- Zatim imamo obavezu testiranja građana prije hospitalizacije i imamo obavezu izolacije za osobe koje su pozitivne u trajanju od pet dana, kazala je Pavić Šimetin.

Da bi u Hrvatskoj bio proglašen kraj epidemije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo to treba predložiti resornom ministru, zatim on Vladi.

- To ćemo napraviti sljedećih dana, najavila je Pavić Šimetin.

Tada će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi, ali ne propisuje ih više Krizni stožer. Istaknula je da se nakon proglašenja kraja epidemije, što se Hrvatske tiče, ukidaju mjere stožera, a ostaju na snazi mjere HZJZ-a koje su vezane isključivo uz karakteristiku bolesti, a ne uz činjenicu postojanja ili nepostojanja pandemije.

Podsjetnik je to mnogima u Hrvatskoj da izbjegnu gužve i na vrijeme, ako su im istekli, zamijene dokumente.

>> Istekli su vam dokumenti za vrijeme pandemije? Zamijenite ih novima

Dodajmo da tijekom svibnja Upravni poslovi PU varaždinske u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu rade i svaku subotu. Rad će biti organiziran u vremenu od 08.00 do 13.00 sati, i to za izdavanje osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i putovnica.

>> Policija će, za potrebe izdavanja dokumenata, tijekom svibnja raditi i subotama