KONZERVATORSKI ODJEL Odlaze li konzervatori iz Varaždina ili ipak – ne? Foto: Krešimir Đurić

KONZERVATORSKI ODJEL Odlaze li konzervatori iz Varaždina ili ipak – ne?

| 1.8.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Ostaje li Varaždin bez Konzervatorskog odjela ili ipak ne? Sjedište Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija za područje Varaždinske i Međimurske županije nalazi se u Gundulićevoj ulici u Varaždinu, no pitanje o njegovoj lokaciji ostalo je u zraku nakon posljednje sjednice Županijske skupštine.

Točnije, nakon pitanja županijskog vijećnika Ivana Čehoka na aktualnom satu.

- Imali smo priliku čuti informaciju, ne znam je li točna, zato pitam vas, da je Grad Varaždin navodno poslao dopis prema našem Konzervatorskom odjelu da se isele iz svojih prostorija. Ne znam je li to točno i istina, ali o tome smo dobili nekoliko informacija iz nekoliko izvora. Što god mislili, Konzervatorski odjel Ministarstva ima neprocjenjivu ulogu očuvanja naše barokne, ali i renesansne i srednjovjekovne jezgre i naše utvrde i dobro je da smo imali takvu službu u Varaždinu i da je bila proaktivna. Ako se to dogodi, ja Vas molim da provjerite, gospodine župane, apeliram da i ova Županijska skupština donese odluku da im se pronađe drugi smještaj, bilo u gradu Varaždinu, bilo negdje drugdje, jer to je prevažna služba za građane i za cijeli grad Varaždin – rekao je Čehok.

Župan Anđelko Stričak potvrdio je da su takve informacije došle i do njega.

- Da, ministrica kulture me upoznala da joj je od strane Grada Varaždina upućen dopis gdje se moli da se Konzervatorski odjel preseli na neku drugu lokaciju. Njezina prva promišljanja su bila da se Konzervatorski odjel iz Varaždina preseli u Čakovec. U razgovoru smo došli do jednog, smatram, dobrog rješenja da, ako već u Varaždinu u prostoru koji je u vlasništvu Grada Varaždina nema mjesta za Konzervatorski odjel, u tom slučaju ja predlažem da se preseli u Ludbreg, jer ondje država ima cijelu svoju zgradu, između ostalog i jednu svoju ustanovu, a to je Hrvatski restauratorski zavod. Znači, ako gradonačelnik Grada Varaždina nastavi s tom svojom idejom i inzistira da se Konzervatorski odjel mora seliti, u tom slučaju se najvjerojatnije seli u Ludbreg – odgovorio je Stričak Čehoku.

Što su nam o ovoj temi odgovorili iz Grada Varaždina i Ministarstva kulture i medija, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...