Na području Varaždinske županije inspekcije obavile 87 nadzora i izdala pet novčanih kazni

MGA | 6.2.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

U Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin napominju da su, vezano za aktualnu tematiku cijena, sa svoga područja imali samo jedan upit, i to od strane obrta uslužne djelatnosti. Udruženje je obrtniku omogućilo besplatno pravno savjetovanje vanjske suradnice, odvjetnice, te je ponuđena pomoć u vidu sastavljanja prigovora čiji trošak snosi Hrvatska obrtnička komora.

I dok se u Vladi još priprema objava bijelih lista cijena u velikim trgovačkim centrima, kao mehanizam praćenja cijena, inspekcije su dosad naplatile 234.000 eura zbog nepoštenih praksi uslijed konverzija cijena iz kuna u eure, rekao je premijer Plenković. Neki su poduzetnici, koji su platili masne kazne, svoje slučajeve iznijeli u javnost. Među njima je vlasnica jednog zagrebačkog frizerskog salona kojoj je na naplatu stiglo više od 3.300 eura zbog, kako stoji u rješenju Državne inspekcije, “nepoštene tj. agresivne poslovne prakse”. Riječ je zapravo o podizanju cijena za dvije usluge prilikom konverzije cijena iz kuna u eure i zaokruživanja u eurima.

Kako doznajemo, na području Varaždinske županije tržišna i turistička inspekcija obavila je ukupno 87 inspekcijskih nadzora. Od toga su 42 obavljena u trgovini na malo, a 45 u uslužnim djelatnostima. Pritom su u trgovinama utvrđena dva slučaja nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena, a u uslužnim djelatnostima tri slučaja. Prema poslovnim subjektima izrečeno je ukupno pet novčanih kazni.

Jesu li se i njihovi članovi susreli sa sličnim problemima kao zagrebačka frizerka, pitali smo Udruženje hrvatskih obtnika Varaždin koji osim na području Varaždina, članstvo imaju i u još deset općina na području Varaždinske županije.

- Obrtnici su se dobro pripremili za proces konverzije kune u euro, a cijeli sustav Hrvatske obrtničke komore je kroz informiranje i edukaciju, kao i besplatno savjetovanje, kontinuirano upoznavao obrtnike s koracima koje trebaju poduzeti. U pogledu preračunavanja i dvojnog iskazivanja cijena pravila su jasna i moraju se poštovati i sigurni smo da je većina obrtnika tako i postupila. Ako je kod pojedinih obrtnika došlo do povećanja cijena to je iz opravdanih razloga, zbog povećanih troškova, a nije posljedica konverzije kune u euro - ističu u Udruženju dodajući da su sa svoga područja imali samo jedan upit, i to od strane obrta uslužne djelatnosti. Udruženje je obrtniku omogućilo besplatno pravno savjetovanje vanjske suradnice, odvjetnice, te je ponuđena pomoć u vidu sastavljanja prigovora čiji trošak snosi HOK...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...