Na području Varaždinske županije inspekcije obavile 87 nadzora i izdala pet novčanih kazni

MGA | 6.2.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

U Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin napominju da su, vezano za aktualnu tematiku cijena, sa svoga područja imali samo jedan upit, i to od strane obrta uslužne djelatnosti. Udruženje je obrtniku omogućilo besplatno pravno savjetovanje vanjske suradnice, odvjetnice, te je ponuđena pomoć u vidu sastavljanja prigovora čiji trošak snosi Hrvatska obrtnička komora.

I dok se u Vladi još priprema objava bijelih lista cijena u velikim trgovačkim centrima, kao mehanizam praćenja cijena, inspekcije su dosad naplatile 234.000 eura zbog nepoštenih praksi uslijed konverzija cijena iz kuna u eure, rekao je premijer Plenković. Neki su poduzetnici, koji su platili masne kazne, svoje slučajeve iznijeli u javnost. Među njima je vlasnica jednog zagrebačkog frizerskog salona kojoj je na naplatu stiglo više od 3.300 eura zbog, kako stoji u rješenju Državne inspekcije, “nepoštene tj. agresivne poslovne prakse”. Riječ je zapravo o podizanju cijena za dvije usluge prilikom konverzije cijena iz kuna u eure i zaokruživanja u eurima.

Kako doznajemo, na području Varaždinske županije tržišna i turistička inspekcija obavila je ukupno 87 inspekcijskih nadzora. Od toga su 42 obavljena u trgovini na malo, a 45 u uslužnim djelatnostima. Pritom su u trgovinama utvrđena dva slučaja nepoštene poslovne prakse neopravdanog povećanja cijena, a u uslužnim djelatnostima tri slučaja. Prema poslovnim subjektima izrečeno je ukupno pet novčanih kazni.

Jesu li se i njihovi članovi susreli sa sličnim problemima kao zagrebačka frizerka, pitali smo Udruženje hrvatskih obtnika Varaždin koji osim na području Varaždina, članstvo imaju i u još deset općina na području Varaždinske županije.

- Obrtnici su se dobro pripremili za proces konverzije kune u euro, a cijeli sustav Hrvatske obrtničke komore je kroz informiranje i edukaciju, kao i besplatno savjetovanje, kontinuirano upoznavao obrtnike s koracima koje trebaju poduzeti. U pogledu preračunavanja i dvojnog iskazivanja cijena pravila su jasna i moraju se poštovati i sigurni smo da je većina obrtnika tako i postupila. Ako je kod pojedinih obrtnika došlo do povećanja cijena to je iz opravdanih razloga, zbog povećanih troškova, a nije posljedica konverzije kune u euro - ističu u Udruženju dodajući da su sa svoga područja imali samo jedan upit, i to od strane obrta uslužne djelatnosti. Udruženje je obrtniku omogućilo besplatno pravno savjetovanje vanjske suradnice, odvjetnice, te je ponuđena pomoć u vidu sastavljanja prigovora čiji trošak snosi HOK...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci