GV Varaždin: Žustra rasprava prije glasanja za Odbore i biranja predsjednice vijeća

| 17.6.2021. u 17:12h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Varaždina nije moglo bez drame. Prvo se redom ustvrdilo koji su vijećnici stavili svoja mjesta na mirovanje, a to su redom Neven Bosilj i Miroslav Marković (SDP), Alen Runac (HDZ) te Ana Petrić (Budimo grad), a zamijenili su ih Blaženka Beli i Josip Garić (SDP), Damir Laljek (HDZ) te Nikola Kumek (Budimo grad).

Za Mandatnu komisiju su izabrani jednoglasno Ivan Obadić kao predsjednik te Blaženka Beli i Damir Laljek kao članovi.

Sastav vijeća je sljedeći: Blaženka Beli, Josip Garić, Bruno Ister, Gordana Marsenić, Lovro Lukavečki, Ivan Čehok, Zlatan Avar, Sandra Malenica, Mario Lešina, Viktor Mrzlečki, Stjepan Cepanec, Ivan Obadić, Hrvoje Petrić, Dubravka Novak, Nikola Kumek, Damir Laljek, Damir Habijan, Enes Garibović, Zdravka Grđan, Natalija Martinčević, Davor Patafta

Ivan Čehok je kao nositelj liste s najviše dobivenih glasova izbora predsjedao sjednicom.

U Odbor za izbor i imenovanje su izglasani Lovro Lukavečki kao predsjednik, Nikola Kumek kao zamjenik, Natalija Martinčević, Viktor Mrzlečki i Enes Garibović kao članovi. Jednoglasno su izabrani.

U Odbor za statutarna pravna pitanja su jednoglasno izabrani Ivan Obadić kao predsjednik, Zdravka Grđan kao zamjenica, Lovro Lukavečki, Damir Habijan i Zlatan Avar kao članovi.

Kod glasanja za Odbor za financije i proračun gdje su predloženi Nikola Kumek kao predsjednik, Bruno Ister kao zamjenik, Zdravka Grđan, Davor Patafta i Ivan Čehok kao članovi je već došlo do prve trzavice. Naime, Ivan Čehok se javio prvi za raspravu, a nakon njega su još raspravljali Damir Habijan, Miroslav Marković, Zlatan Avar, Hrvoje Petrić i Viktor Mrzlečki.

- Ovakvu praksu nikada u životu nisam vidio i sreo. U odboru su sve redom članovi većine, a praksa je da su u njima i predstavnici oporbe kao zamjenici barem. Ovo je potpuno nedemokatski za mene i ignoriranje volje građana. Mi za većinu nismo do danas znali, a nikada nisam vidio da oporba nema ni zamjenika predsjednika u nekom Odboru - rekao je Čehok.

- Formalno pravno se mogu složiti da smo tek danas saznali većinu, ali se već 10-ak dana raspravlja o ovome javno tako da je se ne može reći da je to danas sklepano. Način na koji su dogovorena ova radna tijela, da li je to kako bi trebalo formalno pravno, ali prema pravilniku se može i ne možemo ništa reći. Ako uzmemo neku paralelu sa Saborom, ima odbora gdje su predsjednici članovi opozicije i čak većinu - rekao je Habijan.

- Znate da smo se dogovarali oko odbora. Danas donosimo glavna četiri odbora, u Odboru za kulturu će biti Sandra Malenica, a u Odboru za obrtništvo i poduzetništvo smo se usuglasili za Marija Lešinu. To je naše pravo, mogli smo i gore i bolje. Mislim da ovdje niste u pravu i mislim da je oporba imala pravo izabrati, ali nismo se puno zamarali time i stavili smo člana oporbe u Odbore, a vi sada možete glasati ili za ili protiv - rekao je Marković, na što je govorio Čehok da ne govori da se sad radi protiv statuta ili pravilnika već da je ovo protivno demokraciji.

Hrvoje Petrić je bio puno izravniji u svojim optužbama te je predsjedavajućeg Ivana Čehoka optužio da laže.

- Želim skrenuti pažnju tko su bili predsjednici i potpredsjednici Odbora u prošlom mandatu. Odbor za izbor i imenovanje Stjepan Cepanec i Mario Lešina, Odbor za statutarna pitanja Damir Habijan i Mirna Amadori, Odbor za financije i proračun Mario Lešina i Božo Soldo. Mislim da je ovo ponovno dovoljno da se vidi da gospodin Čehok ponovno laže, a mislim da je dosta za ovom praksom pred govornicom - rekao je Petrić.

- Ovo je jedna nedemokratska praksa koja naravno izlazi iz onih totalitarnih sistema. Kad smo mi radili Odbore, uvijek su bili svi pozvani. Većina će uvijek sastaviti kako želi, ali je red da pita manjinu - rekao je Avar.

Na kraju je ipak izglasan Odbor za financije i proračun gdje su predloženi Nikola Kumek kao predsjednik, Bruno Ister kao zamjenik, Zdravka Grđan, Davor Patafta i Ivan Čehok i to gotovo jednoglasno sa jednim suzdržanim glasom Marija Lešine.

Kao što je bilo najavljivano kroz dio medija, Zdravka Grđan je bila predložena za predsjednicu vijeća što je izglasano uz šest suzdržanih glasova Nezavisne liste Ivana Čehoka jer su još jednom prigovorili činjenici da nisu osobno dobili saznanja o imenovanju Zdravke Grđan prije današnje sjednice, unatoč objavama svih medija o tom scenariju.

- Dobrobit svih naših sugrađana i unapređenje razvoja grada nam je cilj i višestruki zadatak. Metodologiju kvalitetnog rada i organizaciju Gradskog vijeća vodit ću prema tri glavne odrednice. Prvo,  u skladu sa statutom Grada Varaždina i poslovnikom Gradskog vijeća. Drugo, implementacijom kulture javnog komuniciranja koja mora biti profesionalnao, puno međusobnog uvažavanja i dostojanstvena i primjerena ugledu našeg Grada i svih nas. Treće, pristupima radu, raspravima, govorima i osvrtima koje vjerujem da će biti kritički i analitički promišljeni - rekla je Grđan prije nego je nastavila predsjedati sjednicom.

Za potpredsjednika vijeća je jednoglasno izabrana samo Gordana Marsenić iz predstavničke većine jer predstavnička manjina nije predstavila svojeg kandidata za potpredsjednika ili potpredsjednicu.

- Iza nas su još jedni izbori koji su donijeli promjenu na čelu našeg grada, ali i nova lica u Gradskom vijeću. Neka nam svima današnji dan označi i neko novo vrijeme u kojima ćemo napokon zatomiti osjećaj konkurencije i političke kompetencije, naročito kada se na dnevnom redu budu odluke koje se tiču razvoja i bolje budućnosti našeg grada - rekao je Bosilj.

Zbog smanjenog broja vijećnika kao i zamjenika donijete su dopune točke 6. i 7. dnevnog reda sjednice gdje se smanjuje broj članova Odbora za obrtništvo i poduzetništvo sa sedam na pet te Odbora za prostorno uređenje, komunalno-stambeno gospodarstvo te zaštitu okoliša s devet na samo pet.  Jednoglasno je prihvaćena ta odluka. 

Na današnjoj sjednici su se još dodale dvije točke za dopunu dnevnog reda, znači točka 8. i točka 9., te se glasalo za razrješenje ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Lana Velimirović Vukalović te ponovno imenovanje iste ravnateljice POU Varaždina, kao i Prijedlog o odluci o utvrđivanju lokacije i trajanje sezone kupanja na Motičnjaku. Obje točke su jednoglasno stavljene na dnevni red, a isto tako su jednoglasno potvrđene.