Kome treba ovakav partner, odnosno koalicija? Varaždinu sigurno ne!

| 11.10.2021. u 23:23h | Objavljeno u Aktualno

Još  do prije koji dan varaždinski je gradonačelnik Neven Bosilj govorio kako se ne događa ništa spektakularno unutar vladajuće koalicija SDP-a, PBG-a  i Reformista, iako postoje različita mišljenja i nesuglasice, kao i u svakom braku. Međutim, danas je okrenuo ploču. I to kako!

-Neki medijski istupi pojedinih vijećnika u zadnje vrijeme nisu baš konstruktivni. Imamo razinu destrukcije i zagađenja medijskog prostora i od oporbenih, ali i od vijećnika koji su se do sada deklarirali kao pozicija. Prešli su granicu dobrog ukusa. Nevjerojatno je da netko, ako mu jedna odluka nije po volji, automatski ultimativno postavlja nekakve uvjete. Ako netko misli postavljati ultimatume i biti destruktivan,  najkorektnije je da izađe iz sporazuma i da razgovaramo o svakoj točki posebno. Neka vrsta projektne suradnje: ako želite podržati neku točku podržite, ako želite biti protiv neke točke, budite protiv nje – rekao je Bosilj, naglašavajući da su SDP, PBG i Reformisti potpisali sporazum s ciljevima od kojih je oko 90 posto ostvareno ili se radi u tom smjeru.

Jasno je na koga je Bosilj ovdje mislio: PGB, koji kao da se s brojem javnim kritika novoj varaždinskoj vlasti i njihovoj oštrini natječe s oporbom, prije svega NL Ivana Čehoka. Iako za to nemaju opravdanog razloga. No, to oni to ne vide tako.

-Žao nam je da gradonačelnik Bosilj naše uvjete suradnje smatra destruktivnima. Kada je u svibnju izabran za gradonačelnika, s njim smo imali vrlo otvoren razgovor o svim točkama koje su za naše birače i našu platformu bitne. Jasno smo dali do znanja da nas ne zanimaju pozicije, da ne tražimo zapošljavanja, niti bilo kakve poslove s gradom. Ništa od onoga što je u 30 godina „demokracije“ u Hrvatskoj postalo poznato kao politička trgovima. Od novog gradonačelnika tražili smo tri temeljne stvari – stručne osobe na ključnim mjestima, transparentnost u radu i odgovornost. Smatramo da su naši zahtjevi zapravo minimum koji nijednom odgovornom političaru ne smije predstavljati nikakav problem. Gradonačelnik Bosilj složio se sa svime. Dapače, od nas je tražio da mu budemo podrška da se odupre zahtjevima za političkom trgovinom koji su dolazili sa svih strana. Povjerovali smo mu. Danas, na žalost, svjedočimo tome, a u narednim mjesecima, postat će jasno baš svima, da Neven Bosilj nije donio pravu promjenu u Varaždin. Ustaljeni obrasci političke trgovine, „netalasanja“ i kretanja linijom manjeg otpora pratit će nas i u ovom mandatu. Naša četiri vijećnika potrudit će se pokazati da to nije jedini način na koji se može baviti politikom, poručuju iz PBG-a, dodajući da će  više o nastavku suradnje s gradonačelnikom reći na konferenciji za medije zakazanoj za utorak.

Nije ovo prvi put da PBG pokušava stvarnost prekriti ispraznim obećanjima i riječima,  ali sad uistinu smjelo tvrde da ih „ne zanimaju pozicije, da ne traže zapošljavanja, niti bilo kakve poslove“. Naime, ako je tako, zašto istovremeno, primjerice, traže većinu u Kazališnom vijeću koje pokušava otvoriti vrata za bolja radna mjesta simpatizerima i partnerima, zatim svoje guraju među stalne zaposlenike varaždinskog HNK ili u NO Tehnološkog parka Varaždin, a onda opet kreću na izvršne pozicije?

Ili možda imaju neko drugo objašnjenje za jave istupe u vezi HNK, TPV i svega drugog, kao što je prozivanje na odgovornost za biciklističku stazu u Aninoj ulici, kao  da treba biti prof. Baltazar kako bi se zaključilo da je, nakon gradonačelnika, najodgovorniji sada već bivši komunalni pročelnik? I što sada još treba? Kako ga se još može kazniti, izuzev smjenom? Bilo bi to uistinu zanimljivo čuti, kao i objašnjenje zašto se javno kritizirao navodno nedovoljno publiciran natječaj za direktora Parkova, a istovremeno prešutjelo da je objavljen i u dnevim novinama! Pa što još treba? 

No svakako da bi najzanimljiviji bio odgovor na pitanje  zašto na sjednici Gradskog vijeća - na kojoj se određivalo tko će u koje nadzorno tijelo - nije bilo ni riječi o TPV-u, kao da ne postoji. A onda se doznaje da u njegov NO ide djelatnica njihovog vijećnika te se žurno traži natječaj za direktora! A kakvog smisla ima raspisati natječaj za direktora TPV-a dok je NO isti?  Ili smijeniti sad ravnateljicu HNK, koja ionako odlazi uskoro u mirovinu? Zar su utvrđeni propusti uistinu toliko teški za sve ovo što se radi? Ili se nekome toliko žuri? 

Ako je 90 posto ispunjeno iz sporazuma ili se ide u tom smjeru, ako je napravljen odmak od prethodnog i krenulo se s natječajima tamo gdje ih nije nikad bilo, čemu onda tolike javne prozivke svega stotinjak dana nakon izbora, i to još unutar koalicije?  Kome treba ovakav koalicijski partner, odnono koalicija s ovakvim partnerom? Varaždinu sigurno ne. Varaždinu treba konkretan iskorak, a ne stalne svađe i prozivanja, pogotovo kad za njih nema opravdanog povoda.