Kome mandat? Konzultacije na Pantovčaku ne prije četvrtka Foto: Krešo Đurić

Kome mandat? Konzultacije na Pantovčaku ne prije četvrtka

M.P./VV/Večernji.hr | 22.11.2015. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno
Izbori 24 - Batinic

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konzultacije s parlamentarnim strankama o kojima će ovisiti kome će dodijeliti status mandatara,  Tomislavu Karamarku ili Zoranu Milanoviću, neće započeti prije četvrtka.

U Uredu predsjednice, naime, čekaju da im Državno izborno povjerenstvo dostavi službene rezultate izbora, piše Večernji.hr.

Šef DIP-a Branko Hrvatin mogao bi donijeti izborne rezultate Kolindi Grabar-Kitarović na Pantovčak u utorak, očekuju u Uredu predsjednice.
Tada bi predsjednica trebala i objaviti službeni raspored konzultacija.

Budući da u srijedu na sastanak procesa Brdo – Brijuni u Zagreb stiže Joe Biden, potpredsjednik SAD-a, a domaćin sastanka je K. Grabar-Kitarović, konzultacije neće biti ni taj dan.

Najraniji je termin četvrtak. Prema izvorima iz Ureda predsjednice, K. Grabar-Kitarović će, prema Ustavu, mandat za sastavljanje vlade dati onome tko je uvjeri da ima potporu 76 zastupnika. Ne bude li nijedna strana imala tu potrebnu natpolovičnu većinu, predsjednica će im dati još malo vremena da je pokušaju prikupiti. No, sve će ovisiti o tome koje će informacije dobiti na konzultacijama. Prema Ustavu, ako prvi mandatar ne uspije formirati vladu, mandat dobiva “druga osoba”.