Kolike su štete od tuče u Varaždinskoj županiji i kako se zaštititi?

vv | 28.7.2023. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

Dana 23. lipnja ove godine Varaždinsku županiju je pogodila prirodna nepogoda tuča te je 29. lipnja 2023. godine župan Varaždinske županije donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode tuče za područje naselja Donje Ladanje u općini Maruševec te za područje općina Sračinec i Petrijanec.

Prema podacima iz registra šteta od prirodnih nepogoda, preliminarna procjena šteta od tuče na području navedenih jedinica lokalne samouprave procijenjena je na iznos od sveukupno 1.818.950 eura.

Navedene jedinice lokalne samouprave, kako navode iz Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, dužne su, sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica od prirodnih nepogoda, u roku od 50 dana unijeti u registar šteta konačne procjene navedenih šteta te će protekom navedenog roka biti moguće dati točnije informacije vezano za ukupni iznos štete od posljedica navedene prirodne nepogode.

Što se tiče tuče koja je u ranim jutarnjim satima, 25. srpnja, pogodila Varaždinsku županiju, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda za sada nije zaprimilo nikakav zahtjev nijedne od jedinica lokalne samouprave o potrebi proglašenja prirodne nepogode.

Nadalje, kako ističu iz Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, Varaždinska županija redovito svake godine svojim potporama kroz 12 mjera potiče poljoprivrednu proizvodnju.

U protekloj 2022. godini po javnom pozivu zaprimljeno je ukupno 1.135 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača. Za to je iz proračuna Varaždinske županije izdvojeno, tj. isplaćeno, ukupno 6.630.335,47 kn / 879.996,74 eura, odnosno financijska su sredstva dodijeljena svim zainteresiranim poljoprivrednicima.

U sklopu Mjere 7. Nabava i postavljanje sustava za zaštitu od tuče nastoji se potaknuti poljoprivrednike na korištenje tehnoloških mjera zaštite poljoprivrednih nasada, postavljanjem mreža za zaštitu od tuče, navode iz Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.