KAVA POSTAJE LUKSUZ "Poskupi li kava na 2,5 eura, nećemo imati posla" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

KAVA POSTAJE LUKSUZ "Poskupi li kava na 2,5 eura, nećemo imati posla"

Mateja Rak | 13.5.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje konzumira 3,8 kilograma kave po glavi stanovnika, a čini se kako će kavopije dobro razmisliti hoće li u narednom razdoblju svakodnevno ispijati kave. U zadnjih desetak godine cijena kava je porasla do najviših razina, što zbog lošeg uroda, što zbog poremećaja opskrbnih lanaca. Naime, kako prenosi portal Poslovni.hr, stručnjaci ističu da su uvjeti na tržištu sirove kave trenutno poprilično teški, no dio kompanija zasad planira cjenovni udar amortizirati na vlastitim maržama kako bi zadržali trenutnu cijenu.

I dok nam iz tvrtke Julius Meinl Bonfanti nisu htjeli komentirati stanje na tržištu kave, iz Atlantic Grupe koja stoji iza brendova Barcaffe, Bonito i Grand kafa odgovorili su nam kako već dulje vrijeme posluju u okruženju visokih cijena sirovina i usluga. Kako navode, konkretno u slučaju kave uzroke treba tražiti u slabijim berbama zbog klimatskih uvjeta, logističkim problemima s pristizanjem brodova, involviranosti fondova na burzama te maloj raspoloživosti kave na spotu.

- Kod arabike je zbog logističkih problema dopreme kave iz Brazila kasnila isporuka kave od kraja 2023., fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kave u zemljama konzumenata i podigli razinu burze, a time i cijenu arabike na visoke razine. Kod robuste postoji i značajan izazov nedovoljne raspoloživosti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u zemljama porijekla (dva najveća porijekla - Vijetnam i Indonezija - su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta podbacila s berbama) i dodatni problem transporta (napadi na tranzitne brodove, produljena vremena tranzita za dvostruko i više) te posljedično i 100 posto viših cijena – pojašnjavaju nam u Atlantic Grupi (...)

Ugostitelji pak tvrde kako se nabavna cijena kave “diže” svako malo što oni, kao i krajnji potrošači osjećaju na svojoj koži. Predsjednica Udruženja ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin i vlasnica obrta za ugostiteljstvo Jadranka Behin kaže kako će ugostitelji u narednom vremenu biti prisiljeni opet dizati cijene kave ako će takvo nešto biti potaknuto novim nabavnim cijenama.

- Ne znam tko će piti kavu skuplju od dva eura, iako su neki već uveli i takve cijene - kaže Bahlen...

Što kažu drugi varaždinski ugostitelji i možemo li očekivati daljnji rast cijena pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...