KAKO TO U pojedinim mjestima u županiji porasle cijene vrtića i jaslica, a dio njih najavljuje poskupljenje

| 11.10.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Sveprisutna inflacija po džepu udara i roditelje predškolske djece. Na području Varaždinske županije, koja ima prosječnu plaću oko 6.500 kuna, dio dječjih vrtića podiglo je svoju ekonomsku cijenu, pa je time udio koji plaćaju roditelji kod nekih porastao do 170 kuna, dok su jaslice u Gornjem Knegincu skuplje za 350 kuna.

Povećanje cijena u vrtićima uglavnom opravdavaju rastom cijena hrane i energenata, ali i potrebom za povećanjem plaća odgojiteljica, napominjući da su ponegdje dosadašnje ekonomske cijene formirane prije deset i više godina tako da više ne odgovaraju stvarnim troškovima vrtićkog pogona.

U kneginečkom vrtiću “Bubamara” nova ekonomska cijena za vrtićke skupine iznosi 1.700 kn, od čega roditelji plaćaju 800 kn, a Općina Gornji Kneginec 900 kn. Ekonomska cijena za jasličare iznosi 2.000 kn, od čega polovicu snose roditelji, a polovicu Općina. U vrtiću pojašnjavaju da je cijena porasla zbog viših troškova hladnog pogona, potrebe rasta plaća odgojitelja u skladu s Vladinom uredbom o porastu osnovice plaća zaposlenika vrtića, ali i zbog poštivanja normativa vezano za jasličke skupine.

- Mnogi dječji vrtići nemaju jasličke skupine jer zbog strožeg pedagoškog standarda u toj dobnoj skupini bilježe značajne financijske gubitke. Općina Gornji Kneginec odlučila je da ipak moramo imati jaslice, ali je zato ekonomska cijena nešto viša u odnosu na starije dobne skupine - pojašnjava ravnateljica vrtića Mirjana Sekol.

Nove cijene u Knegincu primjenjuju se od 1. listopada, a u Ljubešćici kreću od studenog, gdje je povećanje jednako za vrtićku i jasličku skupinu. Dosadašnja ekonomska cijena od 1.460 kuna porast će na 1.800 kuna.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u