KAKO DO MAJSTORA I majstori idu gdje ih cijene i gdje od rada mogu pristojnije živjeti

| 4.10.2021. u 18:53h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Zatrebate li zidara, keramičara ili elektroinstalatera, bilo kojeg majstora za kakav sitniji popravak u kući ili kod renoviranja, najbrže ćete ga naći - preko granice. To dobro znaju svi koji do njih pokušavaju doći u zadnje vrijeme. Trenutno stanje u sektoru građevinarstva po pitanju potrebe za radnicima vidljivo je i u podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji kaže da je od siječnja do srpnja ove godine izdano najviše suglasnosti za građevinska zanimanja i to za zidare, radnike visokogradnje, tesare, radnike niskogradnje, fasadere, armirače, montere građevinskih elemenata, keramičare, zavarivače, elektroinstalatere, bravare i soboslikare - ukupno preko 20 tisuća zahtjeva.

Predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata Siniša Miličić, navodi da radnici odlaze tamo gdje ih cijene i gdje od svoga rada mogu pristojno živjeti i nešto uštedjeti te za sobom povlače svoje obitelji s namjerom da tamo i trajno ostanu.

- U Hrvatskoj rad nije na cijeni, a Ustavna odredba da svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i svojoj obitelji slobodan i dostojan život, je mrtvo slovo na papiru - kaže Miličić. Dodaje da su radničke plaće male, među najmanjima u Europskoj uniji. Sat rada u Hrvatskoj je dva i pol puta niži od prosjeka u EU, a skoro tri i pol puta niži nego u Njemačkoj. Hrvatska je među pet europskih zemlja koja ima najnižu minimalnu plaću s time da ista najsporije raste baš u Hrvatskoj. Upravo zato Hrvatska je uz Bugarsku najsiromašnija zemlja Europske unije.

- Političare to ne smeta. Premijer Plenković je mišljenja da, ako ulagač bira, niska cijena rada može biti svojevrsna komparativna prednost. Vlada vjerojatno misli i da hrvatski radnici imaju prevelika prava, stoga namjerava korjenito izmijeniti Zakon o radu u pravcu smanjenja prava radnika - govori Miličić i objašnjava kako bi se zadržala niska cijena rada i kako bi se hrvatskim radnicima dalo do znanja da nisu nezamjenjivi, ukinute su kvote za uvoz radne snage te je za deficitarna zanimanja dozvoljen neograničen uvoz stranih radnika bez “testa tržišta rada”.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...