Kako "dišu" naše općine i gradovi po pitanju spajanja? Foto: Ilustracija/Grad Ludbreg

Kako "dišu" naše općine i gradovi po pitanju spajanja?

VV | 23.2.2023. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Općina Jalžabet zainteresirana je za funkcionalno spajanje s jedinicama lokalne samouprave te vodi razgovore za susjednim općinama i gradovima s ciljem provedivih modela spajanja. Navodi se to u odgovoru koji je Varaždinska županija zatražila od općina i gradova po pitanju reforme jedinica lokalne samouprave, što je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine pitao SDP-ov vijećnik Nino Ivanuša.

- Svima nam je poznato da je Vlada HDZ-a, znači sadašnja Vlada donijela Zakon o nekakvom preustroju, odnosno mogućnosti preustroja jedinica lokalne samouprave. Jedan od prijedloga je bio funkcionalno spajanje pojedinih službi općina i gradova, pa me zanima koliko je takvih općina na području Varaždinske županije podnijelo zahtjev za funkcionalnim spajanjem ili, čak eventualno onu najveću, najvišu kategoriju samoukidanja, odnosno pripajanja drugim, fiskalno jačim i većim općinama ili gradovima? - zanimalo je SDP-ovog vijećnika.

Većina općina i gradova iz Varaždinske županije izjasnilo se kako nisu iskazale interes za funkcionalno spajanje jedinica lokalne samouprave. Ipak, neke općine, ali i gradovi iskazali su interes za spajanje pojedinih odjela, a među njima je i Općina Breznički Hum, iz koje su izvijestili kako su započeti razgovori s Općinom Breznica za spajanjem putem zajedničkog odjela, ali da zasad na taj zahtjev nije odgovoreno.

Iz Općine Cestica poručili su kako su za funkcionalno spajanje, primjerice kroz osnivanje zajedničke javne ustanove, ali ne i za teritorijalno spajanja, dok iz općina Gornji Kneginec i Sveti Ilija poručuju kako zahtjeve za funkcionalno spajanje nisu podnijeli, ali da surađuju s ostalim jedinicama lokalne samouprave na zajedničkim projektima.

Iz Grada Ludbrega su pak izvijestili kako imaju zajedničkog komunalnog redara s općinama Sveti Đurđ, Veliki i Mali Bukovec.

- Vode se razgovori sa susjednim općinama s ciljem provedivih modela spajanja - kažu u Gradu Ludbregu.

Ipak, u Općini Veliki Bukovec smatraju kako općine nemaju jednak stupanj razvijenosti, pa se ne mogu funkcionalno povezati.