Kada počinje izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, koja će na vrhu imati terasu i caffe bar? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kada počinje izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, koja će na vrhu imati terasu i caffe bar?

IHR, ID / Varaždinske vijesti | 18.9.2024. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

U utorak, 17. rujna, održano je otvaranje ponuda pristiglih na natječaj za izgradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Kako doznajemo, na natječaj je stiglo osam ponuda, od kojih je pet ispod procijenjene vrijednosti nabave, odnosno 12.990.000 eura, dok su tri iznad te vrijednosti.

Teško je reći kada će konačna odluka o izvođaču radova biti donesena, s obzirom na mogućnost traženja dopune dokumentacije ili žalbi na odluku. No, bude li sve u redu, gradnja nove zgrade trebala bi početi krajem ove godine. Bude li sve prema planovima, nova zgrada trebala bi biti izgrađena do 2026. godine, nakon čega će započeti opremanje zgrade, koje bi trebalo trajati od šest do osam mjeseci, navodi se u prijedlogu Odluke o prihvaćanju projekta "Izgradnja i opremanje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije“, koje će se naći pred vijećnicima Županijske skupštine na sjednici 25. rujna.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić jučer je podsjetio kako je riječ o važnom projektu vrijednom 18 milijuna eura zahvaljujući kojem bi sve djelatnosti Zavoda bile objedinjene na jednom mjestu. Sada Epidemiološka djelatnost, Djelatnost za zdravstvenu ekologiju, Djelatnost za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu, Djelatnost za kliničku mikrobiologiju, Djelatnost za preventivnu školsku medicinu, Djelatnost za provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te Djelatnost za zajedničke poslove djeluju na različitim lokacijama na području Varaždinske županije.

- ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Rebalansom veći proračun, do zgrade i opremanja Zavoda za javno zdravstvo i kreditom

- Za realizaciju ovog projekta, vrijednog 18 milijuna eura, financijska sredstva će se osigurati iz vlastitih sredstava Zavoda, kao i kreditnim zaduženjem, dok dio sredstava osigurava Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava - rekao je Križanić.

zavod_javno_zdravstvo_nova_zgrada_projekcija_1_.jpg

Financijska sredstva u iznosu od 6.774.258,59 eura osigurava Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije iz vlastitih sredstava, dok će 2,5 milijuna eura osigurati kreditnim zaduženjem. Za novu zgradu Zavoda Varaždinska županija će iz proračuna izdvojiti 8.601.320 eura.

Inače, građevinska dozvola za novu zgradu Zavoda izdana je 15. svibnja prošle godine. Nova zgrada sastojat će se od podruma, u kojem će se nalaziti spremište i garaže, u prizemlju će se nalaziti DDD, djelatnost za promicanje zdravlja i mentalno zdravlje te tehnički prostori, dok će se na prvom katu nove zgrade nalaziti djelatnost za kliničku mikrobiologiju. Na drugom katu smjestit će se školska medicina, epidemiologija, a tu će se nalaziti i polivalentna multifunkcionalna dvorana s pratećim sadržajima. Na trećem katu bit će zdravstvena ekologija te zajedničke službe i ravnateljstvo, dok će se na četvrtom katu nalaziti caffe bar i terasa.

- Etaže su međusobno povezane vertikalama stubišta i dizalima, a dio četvrog kata bit će ravan, neprohodan krov - navodi se u prijedlogu Odluke, koja će se naći idući tjedan pred županijskim vijećnicima.

Planirana je i izgradnja novog mikrobiološkog laboratorija, koji će svojim prostorno tehničkim uvjetima odgovoriti na sve izazove suvremene medicine za brzom i pouzdanom mikrobiološkom dijagnostikom infektivnih stanja.