Kad muškarci odlaze raditi u inozemstvo, žene preuzimaju strojeve u svoje ruke

| 20.5.2019. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U proizvodnim pogonima na području Varaždinske županije posljednjih se godina uočava zanimljiv trend, a to je da u tvorničkim prostorima, donedavno isključivo rezerviranima za muške radnike, ima sve više žena. Primjerice, u ludbreškoj Opremi, koja proizvodi rashladne uređaje za ugostiteljstvo, prije godinu i pol dana u pogonima su imali samo muškarce, a odnedavno su zaposlili 20-ak žena.
- To nisu tipični muški poslovi već se radi o fizički manje zahtjevnim, završnim radovima i pakiranju - kaže Domagoj Cvetko, predsjednik Uprave Opreme. Slična je situacija i u tvrtci Hanjes, smještenoj u poslovnoj zoni Varaždin u Trnovcu. U njihovim se halama proizvode specifične komponente za vlakove i do prije dvije godine u pogonima su se radnice mogle izbrojati na prste jedne ruke dok danas tvrtka ima 27 žena od čega većina radi upravo u proizvodnji. Slično kao u ludbreškoj Opremi, i direktor Nino Hanjes kaže da su se zaposlenice pokazale kao vrlo dobri i pedantni radnici te obavljaju, dakako, fizički lakše poslove montaže i pakiranja. 
Je li to posljedica odlaska muškaraca za većim plaćama u inozemstvo, liberalnijeg radnog okruženja ili uvođenja suvremenih tehnologija koje “fizički” olakšavaju tzv. “muške” poslove, pa oni postaju dostupniji pripadnicama nježnijeg spola, na ta bi pitanja mogla odgovoriti neka kompleksnija studija dok primjeri koje donosimo svakako upućuju na nove pojave na tržištu rada.
I u Regionalnom uredu HZZ-a u Varaždinu uočili su zanimljiv trend, a to je da postoje lagani pomaci u zainteresiranosti žena za obrazovanjem u tradicionalno muškim zanimanjima.
- Ove godine imamo nekoliko žena koje su zainteresirane za obrazovanje za CNC operatera što ne čudi budući da razvojem tehnologije te poslove mogu obavljati i žene - kažu u varaždinskom HZZ-u. 
Osim što dolaskom na burzu žene mogu iskazati interes za obuku u nekom tradicionalno “muškom” zanimanju, takva im se prilika može pružiti i na samom radnome mjestu, što dakako ovisi o njezinim osobnim interesima, ali i “klimi” koja vlada u firmi.
Da ta kombinacija može biti vrlo uspješna pokazuje primjer 21-godišnje Varaždinke Dore Gredelj. Kad se prije dvije i pol godine zaposlila u proizvodnom pogonu tvrtke Hanjes nije ni sanjala da će tu dobiti priliku da se obuči za vrlo cijenjen posao zavarivača. Pritom je pokazala da kao žena u tom poslu može biti jednako dobra, pa čak i bolja, od muških kandidata za isti posao.

_DSC4680.jpg

Trenutačno je vjerojatno jedina žena u županiji, a možda i šire, osposobljena za posao zavarivača, a u tom se, za jednu mladu ženu vrlo netipičnom majstorskom poslu, našla gotovo slučajno.
U Hanjesu se zaposlila nakon završene srednje škole i jedne godine studiranja održivog razvoja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Isprva je radila u montaži i na odjelu pakiranja, sve dok u listopadu prošle godine u tvrtci nisu objavili interni oglas kojim su pozivali zainteresirane za osposobljavanje za posao zavarivača.

Više o ovoj temi možete pročitati u novome broju Varaždinskih vijesti

Označeno u