Junker: Na meti je Europa kao cjelina

| 23.3.2016. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Europske komisije J. P. Juncker objavio je poruku nakon jučerašnjih napada u Bruxellesu u kojoj izražava sućut stanovnicima Bruxellesa, brojnim ranjenicima, obiteljima i prijateljima svih koje su pogodile okrutne eksplozije u zračnoj luci u Zaventemu i na postaji podzemne željeznice Maelbeek.

- Želim izraziti i svoju potpunu potporu i solidarnost belgijskim vlastima. Želim pohvaliti snage sigurnosti, hitne službe te sve one koji su pomagali i još uvijek pomažu žrtvama, poručio je predsjednik EK.

Sve zaposlenike Europske komisije i europskih institucija Junker uvjerava da je njihova sigurnost i dalje prioritet te da će u potpunoj suradnji s belgijskim vlastima poduzeti sve moguće mjere.

- Napadi su danas pogodili Bruxelles, jučer Pariz – no na njihovoj je meti Europa kao cjelina. Europska unija i njezine institucije ujedinjene su u otporu terorizmu. Napadi su utjecali na nas, ali nas nisu uplašili. Nastavit ćemo raditi na zajedničkom suočavanju s terorističkom prijetnjom i pronalaženju europskih rješenja za pitanja koja se tiču svih nas, najavio je Junker.

Kolegij povjerenika jutros je održao svoj redoviti sastanak na kojem je raspravljao o sigurnosti. Potpredsjednica Georgieva i povjerenik Avramopoulos predstavili su zaključke sastanka uz prijenos putem servisa EbS.

Danas u podne zgradi Komisije Berlaymont održana je minuta šutnje u sjećanje na žrtve napada, a prisustvovali su joj belgijski kralj i kraljica, predsjednik Juncker, belgijski premijer Charles Michel, francuski premijer Manuel Valls, belgijski ministar vanjskih i europskih poslova Didier Reynders te belgijski ministar sigurnosti i unutarnjih poslova Jan Jambon. Nakon toga predsjednik Juncker, premijer Michel i premijer Valls uputili su se na postaju podzemne željeznice Maelbeek kako bi odali počast žrtvama jučerašnjeg napada.

Europska komisija još je početkom prošle godine donijela Europski program sigurnosti u kojem je iznijela glavna djelovanja kojima namjerava zajamčiti djelotvoran odgovor EU-a na prijetnje sigurnosti u razdoblju od 2015. do 2020. Tijekom prve godine nakon donošenja programa dogodili su se i tragični teroristički napadi diljem svijeta, uključujući i one na europskom tlu – u studenom 2015. u Parizu i jučer u Bruxellesu. U tom se kontekstu u memorandumu navode djelovanja koja valja hitno obaviti u svjetlu aktualnih izazova te se sažimaju već obavljena djelovanja. Cijeli memorandum dostupan je ovdje.

Označeno u