Josip Dreven prenio apel građana Jalkovca, koji upozoravaju da zbog farme pilića žive u smradu

| 13.3.2019. u 19:52h | Objavljeno u Aktualno

Nezavisni gradski vijećnik Josip Dreven tijekom današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća prenio je apel građana jugozapadnog dijela Varaždina, odnosno naselja Jalkovec.

Prema riječima Drevena, koji je i sam stanovnik toga dijela grada, ljudi žive u nesnosnom smradu zbog blizine farme, koja se nalazi "u srcu perivoja u Jalkovcu". Riječ je o Kokinoj Farmi 1 na kojoj se godišnje obavi tov oko 300 tisuća komada peradi. Pilići se tove u ciklusima tako da se godišnje obavi šest ciklusa tova u proizvodnim objektima.

- Ciklus traje oko mjesec i pol dana i zatim nastupa dva tjedna čišćenja kad se farme dezinficiraju i kad traje biološki odmor, a to je i jedino vrijeme kada stanovnici Jalkovca mogu disati punim plućama", rekao je Dreven, dodajući da se tijekom tova zrak ventilira kako bi se iz objekata izbacila vlaga i štetni plinovi, koji se na taj način odlaze u okoliš tj. "susjedima pod nos".

Gradonačelnik Čehok odgovorio mu je da se slaže s tim da je smrad u Jalkovcu nesnosan, poručivši da će naručiti analizu mirisa, ali i napomenuo "da je Grad tu gotovo nemoćan jer su se tako nekad postavljale farme".