Jesu li varaždinske tvrtke spremne ako Rusija u potpunosti zaustavi dotok plina prema EU?

| 4.7.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Jedan od načina usporedbe efikasnosti rada tvrtki unutar neke branše je i utrošak energije, primjerice, po kilogramu proizvoda. Te su branše izrazito izložene tržišnim rizicima - ističe Dragutin Gložinić, predsjednik HGK - Županijske komore Varaždin.

Nakon inflacije, u SAD-u i Europi na pomolu je i nova recesija, prognoziraju ekonomisti s obje strane Atlantika. S tim da je Europa vjerojatno u težem položaju zbog energenata i očekivanja da će Rusi uskoro zatvoriti dotok plina prema Njemačkoj, što bi pogodilo cjelokupno europsko gospodarstvo. Ministar gospodarstva Davor Filipović nedavno je boravio u Luksemburgu gdje su članice EU-a dogovarale zajedničko skladištenje plina kako bi spremno dočekali zimu.

S obzirom na izvoznu orijentiranost, varaždinsko je gospodarstvo duboko uključeno u sve europske i svjetske tokove, pa smo pokušali istražiti koliko su otporni tj. na koji se način najveći poslodavci s područja naše županije nose sa svim izazovima i poskupljenjima, ali i u kojoj su mjeri spremni ukoliko na jesen dođe do krize u opskrbi plinom. Između ostalog, pitali smo ih u kojoj su mjeri energenti (plin, struja, benzin) zastupljeni u njihovim troškovima te koriste li obnovljive izvore energije ili pripremaju projekte za njihovo korištenje?

- Jasno je da se globalni poremećaji u opskrbi sirovinama ili u energetici direktno i brzo prenose na rezultate poslovanja naših kompanija. Osjetljivost na poremećaje logističkog karaktera (problemi nabave sirovina, sankcije za neka tržišta i sl.) je univerzalni problem, pogađa sve i vezan je na specifičnosti branše - kaže Drugutin Gložinić, predsjednik HGK - Županijske komore Varaždin koji ističe da se oko 35% ukupnih prihoda varaždinskog gospodarstva ostvaruje u izvozu, što najbolje govori o tome koliko smo pod utjecajem globalnih gospodarskih kretanja.

- Što se energije tiče postoje tvrtke tj. branše gdje je potrošnja energije u proizvodnji roba ili usluga vrlo visoka zbog karaktera samog tehnološkog procesa. Jedan od načina usporedbe efikasnosti rada tvrtki unutar neke branše je i utrošak energije, primjerice, po kilogramu proizvoda. Te su branše izrazito izložene tržišnim rizicima - pojašnjava Gložinić ističući da su ulaganja u vlastite izvore energije te općenito u energetsku efikasnost kod nas već uzele maha.

- Aktualni natječaji za sufinanciranje obnovljivih izvora energije će tome bitno pomoći. HGK je predložio da kriterij odabira ne bude “najbrži prst” nego kvaliteta projekta, i to je prihvaćeno. Također predlažemo da ponuda sufinanciranja projekata bude trajna. Nadamo se da će tako uskoro i biti, s obzirom na posljedice ruske agresije na Ukrajinu te sredstva koja se očekuju iz NPOO-a. Tvrtke bi trebale, ako to još nisu, hitno naći konzultante da bi se uključile u odgovarajuće natječaje - smatra naš sugovornik ističući i važnost ulaganja u zaposlenike.

Cijeli tekst, kao i komentare nekih od predstavnika varaždinskih gospodarstvenika, možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.