Jesu li mjere popuštanja provedive i pravedne: "Zašto i crkve nemaju ograničenja kakva imaju ugostitelji?" Foto: VV arhiva / ilustracija

Jesu li mjere popuštanja provedive i pravedne: "Zašto i crkve nemaju ograničenja kakva imaju ugostitelji?"

| 27.4.2020. u 16:40h | Objavljeno u Aktualno

Mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u uvjetima epidemije koronavirusa, koje je prošli tjedan predstavila Vlada RH, kroz tri bi faze trebale “omekšati” ograničenja koja su na snazi bila proteklih tjedana.

Prvom fazom od 27. travnja omogućen je rad poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra, kao i nastavak rada onima koji obavljaju uslužne djelatnosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, turističkih agencija, foto studio...), osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (frizeri, kozmetičari, saune, bazeni...). Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije, mogu raditi knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare, te su omogućeni treninzi sportašica i sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, kao i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Od 2. svibnja dozvoljena su i vjerska okupljanja.

Ako ne dođe do pogoršanja situacije, u 2. fazi od 4. svibnja omogućit će se rad javnog i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, a vrata će otvoriti i kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri, uz poštovanje posebnih mjera. U 3. fazi, od 11. svibnja, bila bi dozvoljena okupljanja do 10 osoba (sada je do 5 osoba), rad trgovačkih centara, otvorili bi se vrtići i počela bi nastava za niže razrede. Među ostalim, uvele bi se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, a omogućio bi se i rad ugostitelja, no isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Iako za 2. i 3. fazu mjere još nisu posebno razrađene, već je i ova najava izazvala nezadovoljstvo poduzetnika i obrtnika, osobito ugostitelja. Među njima je i Robert Magić, voditelj marketinga i programa u varaždinskom TTS Sport centru, u sklopu kojeg je i ugostiteljski objekt.

- Te mjere nemaju apsolutno nikakvog smisla ni logike, i nevjerojatno je da unutar njih ima toliko kontradiktornih stvari - ističe Magić.

Zbog čega su ugostitelji nezadovoljni najavljenim mjerama i na koje probleme u njihovoj provedbi ukazuju, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...