Jenkač: Novi Zakon o OPG-ovima naglašava savjetovanje, a ne kažnjavanje i donosi kvalitetniju regulaciju

Varaždinske vijesti | 17.11.2022. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik Siniša Jenkač iz redova HDZ-a u pojedinačnoj raspravi u Hrvatskom saboru osvrnuo se na novi Zakon o OPG-ovima koji, prema njegovim riječima, donosi kvalitetniju regulaciju i ne stavlja naglasak na kažnjavanje, već na savjetovanje.

Naime, napomenuo je, Ministarstvo poljoprivrede izmjenom Zakona reagiralo je na određene potrebe, sugestije i pojavnosti, tako da Zakon neće predstavljati samo tehničku izmjenu, već će rješavati i određenu problematiku.

- Tako se u sklopu Nacionalnog plana zamjene kune s eurom u Zakonu o OPG-ovima jasnije propisuju i kriteriji odabira novog nositelja OPG-a što je vrlo važno s obzirom na već iznesene problematike. Također, primijećeno je da je bila potrebna preciznija regulacija uvjeta za zasnivanje dva ili više OPG-a na istoj adresi upravo radi sprječavanja zloupotrebe iskorištavanja poticaja – rekao je Jenkač pohvalivši Ministarstvo što "problematiku rješava na ovaj način".

Novi Zakon također osigurava i da se preko OPG-a mogu pružati usluge informacijskog društva te zakonito obavljati poslovi prodaje proizvoda putem web shopa.

- Novi Zakon daje i mogućnost obavljanja dopunske djelatnosti. Budući da u dosadašnjem zakonu ovo nije bilo kvalitetno definirano to je predstavljalo veliki problem poljoprivrednicima. Čuli smo i u raspravama u odboru, kao i u raspravama zastupnika da upravo novim ustrojem nadzor preuzima državni inspektorat te da se uvodi nekažnjavanje na prvom prekršaju, već savjetodavno upozorenje – kazao je Jenkač pohvalivši činjenicu da "novi Zakon ne predviđa represiju, već prije svega savjetovanje i sugestije, a kažnjavanje slijedi tek ako se pogreška ne ispravi".

Sve ovo, ističe Jenakč, bilo je primijećeno kao nedostatak dosadašnjeg zakona, zbog čega je naglasio kako je dobro što je Ministarstvo iskoristilo priliku kako bi i to posložilo.

Kroz pozitivan primjer Grada Novog Marofa, saborski zastupnik Jenkač osvrnuo se i na subvencije Ministarstva u nabavci novih strojeva OPG-ovima.

Naime, kako je objasnio, budući da u slučaju Grada Novog Marofa, i lokalna samouprava i Ministarstvo sufinanciraju nabavu novih strojeva, poljoprivrednicima je isplativije nabaviti nove koji su im zahvaljujući dobivenim sredstvima na kraju i jeftiniji nego stari.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci