Jedva čekali ponedjeljak da idu na posao, još kao djeca podučavali, a danas u zasluženoj mirovini Foto: Krešimir Đurić/Varaždinska županija

Jedva čekali ponedjeljak da idu na posao, još kao djeca podučavali, a danas u zasluženoj mirovini

VV | 3.10.2024. u 13:43h | Objavljeno u Aktualno

- Još kao mala znala sam da ću vjerojatno biti prosvjetarka jer sam već tada "educirala” svoje lutke, ali i svoje prijateljice. Uživala sam u svom poslu i zaista sam voljela taj posao i djecu, iako je bilo i izazova. Bilo je puno projekata u našoj školi i u svakom sam sudjelovala do zadnjega. Da biram ponovo, odabrala bih s ponosom isto jer sam radila u predivnom kolektivu, s predivnim ljudima gdje suradnja nikad nije bila upitna, a moji su učenici bili moja djeca, odnosno moja šira obitelj – istaknula je Brankica Kovaček iz OŠ Veliki Bukovec, jedna od ukupno 79 zaposlenika škola, nastavnog i nenastavnog osoblja te dječjih vrtića koji su u prošloj školskoj godini otišli u mirovinu.

Za sve njih danas je je u Županijskoj palači organiziran je prijem te su im dodijeljene zahvalnice Varaždinske županije za dugogodišnji rad, predanost te doprinos odgoju i obrazovanju, a sve u sklopu obilježavanja Svjetskog dana učitelja, koji se svake godine obilježava 5. listopada.

Među njima je i Dražen Koščak, jedan od najdugovječnijih ravnatelja koji je na tom mjestu proveo 28 godina, a u obrazovnom sustavu 10 godina više.

- To je praktički pola života i normalno da se s time saživite. Jedva sam čekao ponedjeljak da idem na posao, bio sam uvijek među prvima i volio sam raditi taj posao. Između škole nekad i danas velike su razlike. Prije 40 godina poštovanje prema nastavniku i profesoru je bilo drugačije, a danas su pritisci u školama puno veći, većinom od strane roditelja koji na školu prebacuju neke obveze koje oni sami ne odrađuju – rekao je Koščak.

Župan Anđelko Stričak ustvrdio je kako Varaždinska županija pridodaje veliku pozornost obrazovanju, a o tome govore i proračunska sredstva te svi oni akti koje je donijela Županijska skupština.

- Varaždinska županija oko 60 posto svih proračunskih sredstava izdvaja za svoje osnovne i srednje škole, centre izvrsnosti, Centre kompetentnosti i za Učenički dom, odnosno za sve ono što smatramo da je bitno za naše učenike, mlade i djecu kako bi što kvalitetnije i bezbrižnije odrastali. Nedavno smo dobili i status "Županija - prijatelj djece“ , a na taj status smo izuzetno ponosni jer je to još jedna potvrda naših korisnih i dobrih ulaganja u obrazovanje. U dobivanje statusa bile su uključene naše osnovne i srednje škole - istaknuo je varaždinski župan na prijemu, na kojem je bio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Inače, u osnovnim školama Varaždinske županije, radi ukupno 1798 osoba, od toga u nastavnom dijelu 1275, u nenastavnom 523, dok je u sustavu srednjeg školstva zaposleno 1161 djelatnika, pri čemu je 962 nastavnika te 199 nenastavnog osoblja. U Učeničkom domu zaposleno je 39 djelatnika: 15 nastavnika te 24 nenastavnog osoblja. Od 79 zaposlenika, u mirovinu su otišla 38 nastavnika, 34 ostalih djelatnika škola te sedmero djelatnika dječjih vrtića.

- Svima njima čestitam na njihovom doprinosu razvoju Varaždinske županije i zahvaljujem im se na svemu onome što su poduzeli da bi naši mladi i djeca odrastali bezbrižnije te što kvalitetnije savladavali gradivo upijajući nova znanja i vještine koje će im biti neophodni u daljnjem životu - rekao je Stričak.

U zasluženu mirovinu otišla je i Barbara Hrgare, koja iza sebe ima 47 godina radnog staža. Zadnjih 30 godina radila je kao kuharica u Osnovnoj školi "Gustav Krklec“ u Maruševcu.

- Iako je bilo zahtjevno, ponekad i teško, bilo je i lijepih trenutaka te su ostale samo lijepe uspomene. Nekada nije bilo toliko opreme u kuhinjama pa smo se morali snalaziti, a sada, kad je kuhinja opremljenija, puno je lakše raditi - otkriva i priznaje kako joj ponekad nedostaje posao, ali uz kućne poslove i unuke vrijeme ljepše i brže prolazi - u mirovini.