Jesu li se u varaždinskoj tvrtki testovi za Covid-19 krivotvorili ili su nekome zasmetali?

| 1.5.2023. u 18:10h | Objavljeno u Aktualno

Buryen registriran za brze testove Shenzhen Microprofit Biotecha, dok su za distribuciju Bosonovog testa dva zagrebačka poduzeća.

Je li uistinu moguće da je Buryen, tvrtka čije je sjedište u Stepinčevoj ulici Varaždinu, krivotvorila brze testove za Covid -19 i tako ne samo zarađivala milijune, nego vjerojatno izazvala i ogroman zdravstveni rizik, ili se iza svega toga krije pokušaj diskreditacije poduzeća od strane onih s kojima je poslovalo ili je pomrsilo račune naglim dobivanjem unosnih poslova nabave medicinskih proizvoda, među kojima su i sporni testovi? Dvojba je to koja se nametnula nakon što je 24sata objavio, a broji drugi mediji prenijeli, rijetko veći članak od početka svog izlaženja tog lista, koji je još k tome imao nekoliko nastavaka također dostupnih za čitanje na portalu bez plaćanja, što nije baš uobičajeno otkada je uvedeno online plaćanje...

Iako odudara od uobičajene prakse, forma članka, naravno, nije najveći razlog za dvojbu što je posrijedi. Glavni razlog njegov sadržaj, koji se odnosi na nabavu brzih testova za Covid -19, i to samo spomenutog varaždinskog poduzeća. U članku je, prije svega, nejasan njegov ključna dio, koji se odnosi na navodno krivotvorenje.

- Filip Mihalić, mladi biznismen usred pandemije Covida uočava priliku za basnoslovnu zaradu. Preko svoje tvrtke Buryen najprije odlučuje uvoziti originalne testove za koronu od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. Roba je dopremana avionima iz Kine, a zatim distribuirana u Hrvatskoj. No, kako nam otkrivaju bivši Mihalićevi suradnici, nakon što su ti originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljenu na 72 uzorka, u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi, u gotovo identičnom pakiranju, do Hrvatske više ne stižu iz Kine, nego iz krajnje opskurne tvornice u Turskoj. Izvijestio je dnevni list preko svog portala krajem prošlog tjedna.

Nadalje, 24sata navode da "većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom koje uvozi Buryen od druge polovice 2022. nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini, nego u Istanbulu te varaždinskom skladištu"!

- Mihalić, sumnja se, sa suradnicima, odlučuje pokrenuti proizvodnju gotovo identičnih testova, na kojima također stoji oznaka kineske tvrtke Xiamen. No, mladom Varaždincu najveći problem bila proizvodnja štapića za testiranje pa je on u Mihalićevu testnom kompletu zapravo jedini iz Kine. … Krivotvoren je cijeli test! Jedino što su u Kini kupovali je štapić s vatom jer ga, govorio je, nisu uspijevali napraviti pa su ga u velikim količinama naručivali poštom, navode 24sata, napominjući da su "Filip i njegov otac Anđelko kupili su sve strojeve i uređaje koji su potrebni za izradu Covid testova, koji nisu odobreni i za koje nemaju licenciju niti prava da ih proizvode".

Najveći problem štapić i boja!?

Upravo opisani način navodnog krivotvorenja izazva ozbiljne dvojbe je li uistinu posrijedi krivotvorenje ili nešto drugo. Naime, štapić za uzimanje brisa iz nosa nedvojbeno je najjednostavniji je dio kompleta brzog testa jer se sastoji od pamuka i plastične drške, a jednostavnija je samo ambalaža, iako je i oko nje navodno bilo problema.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.