Priznanja Županije: Markač počasni građanin, a dr. Cesarcu nagrada za životno djelo

M.P./Varaždinske vijesti | 2.7.2016. u 13:17h | Objavljeno u Aktualno

General-pukovnik Mladen Markač imenovan je počasnim građaninom Varaždinske županije, dok je ovogodišnja Nagrada za životno djelo Varaždinske županije pripala dr. med. Marijanu Cesarcu. Odlučili su jednoglasno županijski vijećnici na sjednici održanoj u ponedjeljak 27. lipnja.

Markaču, bivšem zapovjedniku Specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a tijekom Domovinskog rata, titula počasnog građanina bit će uručena zbog zasluga u obrani i oslobađanju zemlje te osobnu žrtvu vezanu uz Domovinski rat. S druge pak strane, nagrada za životno djelo poznatom kirurgu Cesarcu bit će uručena zbog njegova cjelokupnog rada u zdravstvu Varaždinske županije te zbog stručnog doprinosa medicini, posebno traumatologiji.

Dobitnici nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju su pak tvrtka "Hew Ivanec" za širenje proizvodnje i kontinuirano zapošljavanje te za društveno odgovorno poslovanje u zajednici, ali i Barbara Antolić Vupora, kojoj će nagrada biti uručena za višegodišnji uspješan rad na širem području društvenog djelovanja, od gospodarstva i obrazovanja pa do kulture i zaštite nacionalnih manjina.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu bit će uručena Radiju Ludbreg u povodu 50 godina uspješnog djelovanja te Udruzi specijalne policije PU varaždinske RODE u povodu 25. godišnjice osnivanja u znak zahvalnosti za oslobođenje Varaždina i Varaždinske županije, kao i brojne uspješne vojno-redarstvene akcije u Domovinskom ratu te za obilježavanje mjesta sjećanja na suborce i mirnodopsko djelovanje u društvenom životu županije. Također, ovogodišnja nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu bit će uručena i mladoj umjetnici Lani Kos za respektabilnu i uspješnu međunarodnu karijeru operne pjevačice kojom promiče ugled županije u zemlji i svijetu.

Laureatima će javna priznanja biti uručena na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana županije 8. rujna.