Jakopović: Trgovački lanci ne smiju uništiti poljoprivrednu proizvodnju Foto: M. Jakopović / privatna arhiva

Jakopović: Trgovački lanci ne smiju uništiti poljoprivrednu proizvodnju

| 15.5.2017. u 19:06h | Objavljeno u Aktualno

- Potpisali smo deklaraciju koju šaljemo u Vijeće Europe ispred poljoprivrednih komora središnje i istočne Europe, a koja se tiče, kao i prijedlog zakona koji je upravo ovih dana Vlada uputila u saborsku proceduru, zabrane nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom - rekao nam je Mladen Jakopović nakon prošlotjednog sastanka predstavnika poljoprivrednih komora proširene Višegradske skupine u češkom Brnu.

Jakopović, inače vlasnik OPG-a Jakopović iz Pake, sudjelovao je kao predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore, s obzirom da je član Upravnog odbora HPK-a i predsjednik županijske poljoprivredne komore.

- Ovu problematiku moramo dići na razinu Europske unije, jer se sada događa to da su trgovački lanci rekli: ako ne smijemo prodavati robu ispod cijene koštanja u proizvodnji, uvozit ćemo iz drugih zemalja. Dakle, da bi zakon uopće mogao funkcionirati, to treba biti obavezno za sve članice Europske unije - naglasio je Jakopović i dodao da se ovaj problem ne javlja samo u Hrvatskoj, nego i u Sloveniji, Slovačkoj i drugim zemljama.

- A problem zapravo nastaje u zemljama koje su veliki proizvođači poput Poljske, Njemačke, Francuske i Nizozemske, ali iz kojih dolaze i veliki trgovački lanci. Njima to ne odgovara - ukazao je Jakopović, uz napomenu da su potpisivanju deklaracije prethodili oštri pregovori upravo zbog stavova Poljske, koja je na kraju ipak potpisala deklaraciju.

- Sada moramo vidjeti kako će to proći kod Vijeća Europe, a nadamo se da bi kroz godinu dana ova deklaracija mogla zaživjeti kao direktiva, odnosno europski "zakon". Poslije toga zemlje članice tu direktivu moraju prenijeti u svoje nacionalno zakonodavstvo - pojasnio je Jakopović te istaknuo da je ova deklaracija značajna ne samo za poljoprivredne, već i za sve ostale proizvođače.

- Naime, ako mi uspijemo, i drugi će krenuti tim putem. Takav zakon odgovara svim proizvođačima, jer sprječava uništavanje europske proizvodnje - kazao je Jakopović, dodavši da je u Hrvatskoj Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi dobio na značaju i zbog aktualne situacije u Agrokoru.

Jakopović ističe da su deklaracija poljoprivrednih komora, kao i zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, usko povezani i s gospodarstvom Varaždinske županije.

- Naša je županija i radno intenzivna, ali cijeli sjever Hrvatske prije svega prednjači u privredi i izvozu. Mi radimo oko 70-80 posto hrvatskog izvoza i u interesu nam je da taj zakon što prije zaživi i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. To nije politički zakon, to je prije svega interes poljoprivrednih proizvođača, ali i interes velikih sustava, jer je primjerice i Vindiji, kao i svim europskim proizvođačima koji izvoze, interes da se roba iz drugih zemalja ne prodaje ispod tržišnih cijena - rekao je Jakopović, uz napomenu da je u ovoj inicijativi veliku ulogu imao mljekarski sektor zbog alarmantne situacije u kojoj se nalazi.

- Mljekarstvo je totalno na koljenima, jer su zapadne zemlje sa skrivenim poticajima utjecale na to da je cijena litre mlijeka na uvozu bila 2,20 ili 2,30 kune, a to je niže od proizvodne cijene u Hrvatskoj. U Hrvatskoj nema skrivenih potpora, a zemlje zapadne Europe imaju skrivene potpore u poljoprivredi, mada to ne žele priznati. Tako da je, gledajući i s te strane, ovo dobro za koncern poput Vindije - zaključio je Jakopović.

Osim nepoštenih praksi trgovačkih lanaca, glavne teme sastanka u Brnu bile su reforma Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020., trenutna situacija na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te prilagodba poljoprivrede na utjecaj klimatskih promjena.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci