Izmijenjen Zakon o prometu, od danas nova pravila za vozače Foto: VV arhiva / ilustracija

Izmijenjen Zakon o prometu, od danas nova pravila za vozače

VV / hrt.hr | 30.7.2022. u 12:01h | Objavljeno u Aktualno

U ponoć je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Riječ je o obuhvatnim izmjenama krovnog zakonskog propisa o sudjelovanju u prometu na cestama. Prvi put reguliraju se pravila za osobna prijevozna sredstva, odnosno električne romobile i slična vozila.

>> U subotu stupaju na snagu izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Romobilisti će ubuduće, umjesto u svojstvu pješaka, u prometu imati prava i obveze biciklista. Svi oni morat će se prilagoditi zakonskim novitetima među kojima će biti obvezno nošenje zaštitne kacige pri vožnji, piše hrt.hr.

romobili_varazdin_vv_arhiva.jpg

Liječnici ipak neće biti odgovorni za oduzimanje dozvole pacijentima privremeno nesposobnima za vožnju. Izmjenom članka 233. uvodi se obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača i kandidata za vozače, upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, koja ne može biti duža od šest mjeseci.

Liječnici su u obavezi dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji. Po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač se neće upućivati na ponovni liječnički pregled, a za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije. Sankcije su predviđene i za vozače koji će upravljati vozilom u prometu na cesti za vrijeme dok im je izdano navedeno upozorenje liječnika o privremenom zdravstvenom stanju.

doktor-lijecnik.jpg

Budući da trenutna visina kazne vozače ne odvraća od činjenja prekršaja, novim se Zakonom povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine (koji se najčešće izriče prilikom događanja prometne nesreće) s 500 na 1.000 kuna.

Vezano uz sigurnosne i zdravstvene faktore, novim Zakonom propisuje se i sankcija od 300 kuna za prekršaj vozača koji u prometu na cesti upravlja vozilom koje nema kutiju prve pomoći, sukladnu pravilniku kojim se propisuju tehnički uvjeti vozila u prometu na cestama.

Novi Zakon definira koridor za prolazak vozila hitnih službi na prometnicama s više od dvije prometne trake, prilikom nastanka incidentne situacije, a kako bi se stekla navika kod vozača, kao i sama vozačka kultura o ujednačenom načinu osiguravanja koridora za prolazak vozila interventnih službi. Koridor definiran Zakonom, izjednačen je s ostalim zemljama Europske unije. Vozači iz lijevog traka trebaju se skloniti ulijevo, svi ostali - udesno.

hitna_pomoc_3_vv_arhiva.JPG