IZLAZAK IZ PROJEKTA Zasad ništa od širokopojasnog interneta na zapadu županije Foto: VV arhiva / ilustracija

IZLAZAK IZ PROJEKTA Zasad ništa od širokopojasnog interneta na zapadu županije

Varaždinske vijesti | 9.3.2022. u 11:02h | Objavljeno u Aktualno

Općina Donja Voća zajedno s okolnim općinama partnerima na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta, donijela je odluku o izlasku iz projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“ .

- Zajednički izlazak iz projekta dogovoren je zbog prevelikog rizika kojim bi se izložile općine nastavkom projekta, a glavni problem je financijske prirode, odnosno trošak od 23 milijuna kuna koje bi 7 općina i grad Lepoglava kao partneri sudionici projekta trebali međusobno osigurati, a što je samo početak u odnosu na buduće troškove - priopćili su iz Općine Donja Voća.

- Svi dosadašnji troškovi po ovom projektu nastali su za vrijeme bivše općinske vlasti u Donjoj Voći, usporedno s problemima koji su se tada pojavili, počevši od zaključka Središnje agencije za financiranje i ugovaranje koja je utvrdila brojne nepravilnosti u provedbi postupaka po projektu - naveli su, dodavši da je "navedeni projekt proglašen i od strane nadležnih državnih institucija kao visokorizičan, a vezano uz financijske kapacitete jedinica lokalne samouprave nosioca projekta, odnosno Općine Donja Voća".

- Zbog situacije koju sam zatekla u općini prilikom preuzimanja upravljanja Općinom, bili smo primorani u suglasnosti s partnerima izaći iz projekta zbog prevelikog financijskog rizika kako za nas, tako i za sve ostale partnere na projektu. Zahvaljujem partnerima na razumijevanju, konstruktivnosti i zajedničkom angažmanu svih zajedno na jednoj velikoj suradnji koja se nastojala postići tim projektom koji se nažalost neće nastaviti radi nedovoljno dobre početne pripremljenosti projekta, nedovoljne specifikacije i neizvjesnosti po pitanju budućih troškova i rizika - rekla je načelnica Sanja Kočet.

Napomenula je kako ostaje pri uvjerenju da treba realizirati projekt širokopojasne mreže, te da izlazak Općine Donja Voća iz ovog projekta ne znači da mještani neće dobiti širokopojasni Internet, odnosno da je Općina od njega odustala.

- Okrenut ćemo se povoljnijem modelu projekta razvoja infrastrukture širokopojasne mreže, koji će biti prihvatljiv za Općinu i koji niti u jednom trenutku svoje realizacije neće ugroziti ili dovesti u pitanje financijsku stabilnost rada općine Donja Voća - naglasila je načelnica.

- Ne mogu dozvoliti da se, zbog projekta koji je loše pripremljen i od početka pun problema, Općina Donja Voća odvede u situaciju bankrota i time ugroze vitalni interesi svih naših mještana u Voći, kao i ostali razvojni projekti bitni za daljnji razvoj naše općine. Žao mi je zbog nastale situacije na koju nisam mogla utjecati jer je naslijeđena, ali moj je zadatak da napravim ono što je u interesu mještana općine Donja Voća - dodala je.

- Odgovornost, zakonitost i transparentnost u radu na dobrobit naše Donje Voće je ono za što su mi stanovnici Voće na izborima dali svoje povjerenje, i tako ću i raditi nadalje, te zbog ničijih i nikakvih partikularnih interesa budućnost općine Donja Voća i života naše djece neće biti ugrožen, a rad općine doveden u pitanje - zaključila je načelnica općine Donja Voća Sanja Kočet.