Europski rekord jako blizu svjetskog: Iz oblaka komad od čak 19 centimetara! Foto: Marilena Tonin

Europski rekord jako blizu svjetskog: Iz oblaka komad od čak 19 centimetara!

vv / essl | 25.7.2023. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Sve oluje, koje su ovog ljeta poharale sjeverozapadni dio Hrvatske pa tako i Varaždinsku županiju, došle su iz smjera zapada, odnosno prije toga su velike štete prouzročila u Sloveniji, Austriji i posebice Italiji. Upravo u potonjoj zemlji jučer je oboren je neslavan rekord: iz oblaka je pao komad od čak 19 centimetara. Fotografiju tog komada leda objavio je na svojoj FB stranici Eropean Servere Storms Laboratory, koji je izvijestio da je europski rekord u veličini tuče ponovno oboren, i to u samo pet dana: 

- Manje od tjedan dana nakon postavljanja novog europskog rekorda, u Azzano Decimo u Italiji pronađen je tuča promjera 19 cm.
Dosadašnji rekord od 16 cm u Carmignano di Brenta od 19. srpnja trajao je samo pet dana. Dana 24. srpnja 2023. oko 23 sata navečer, divovska tuča pogodila je grad Azano Decimo, gdje je pronađena rekordna tuča. Nakon temeljitog pregleda izvješća i fotografija, specijalisti Europske baze podataka o vremenu (ESWD) došli su do zaključka, da se promjer ovog tuče može potvrditi kao 19 cm.
Novi kamen tuče već je vrlo blizu svjetskom rekordu o tuči od 23. srpnja 2010. u Vivian, Južna Dakota, promjera 8 inča (20,3 cm). Visoka učestalost tuče u sjevernoj Italiji dosljedna je rezultatima istraživanja Europskog laboratorija za teške oluje (ESSL), koji pokazuju da je ova regija u proteklim desetljećima doživjela najveći porast učestalosti velike tuče, u odnosu na druge europske regije, navodi ESSL te napominje da je autor fotografije: gospođa Marilena Tonin, a prvi izvještaj o tuči pojavio se na stranici Tornado in Italia
Označeno u