Iz gotovo pola hrvatskih bolnica sindikatu stigle pritužbe liječnika da su za travanj dobili manje plaće

MGA/VV | 17.5.2020. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon problema s isplatama u ožujku, neki su liječnici i za travanj dobili umanjene plaće, prenosi RTL.

Liječnicima se pljeskalo, a stigle im tisuću kuna manje plaće, komentiraju na RTL-u prenoseći izjave pojedinih zagrebačkih liječnika.

- Travanjska plaća u nekoliko bolnica stigla je smanjena. I to za značajne iznose. Dogodilo se upravo ono što je ministar zdravstva obećavao da se neće dogoditi - upozoravaju mediji, a iz KBC-a Rebro pojašnjavaju da je do manjih isplata došlo zbog manjeg broja prekovremenih sati poručujući da se provjeravaju isplate kod onih koji su se žalili na iznose plaća i da će napraviti korekciju, ako je došlo do pogreške u isplati.

I Hrvatskoj liječničkoj komori žalili su se liječnici s nekoliko Klinika KBC-a Zagreb. 

'- To ne samo da je neprimjereno i izravno u suprotnosti s obvezujućom uputom Ministarstva zdravstva od 2. travnja, nego se i smanjuje plaća liječnicima koji su bili na prvoj crti obrane protiv COVID epidemije, a istovremeno se od njih očekuje povećani angažman zbog nagomilanih lista čekanja - kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Isti problem se pojavio i u još nekoliko bolnica. Kad se isti problem pojavio s isplatama plaća za ožujak, ministar zdravstva govorio je da se prekovremeni rad mora platiti.

- Imamo pritužbe iz gotovo pola bolnica u Hrvatskoj. Radi se o tome da se kolegicama i kolegama koji su podijeljeni u dva tima i onima koji su bili u pričuvi nisu pripisivani sati da su u pričuvi ili ih se slalo na godišnje odmore - kaže predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Na pitanje što planiraju poduzeti, odgovorila je:

- Ja sam nažalost gospodinu Berošu odmah pisala dopis i njegovim službama na koji nisam dobila odgovor. Problemi se gomilaju i postoje. Konkretne poteze u smislu sudskih procesa ne planiramo trenutno. Akcija 'Hoću raditi' zakonito je pozvala liječnike da rade maksimalno 48 sati tjedno, pa ćemo onda pitati vladajuće kako planiraju nadoknaditi to - istaknula je.

Pregovori s Vladom su pred sindikatima, hoće li pristati na prijedloge vladajućih?

- U vrijeme dok liječnici obolijevaju 10 i pol puta više nego ostala populacija, a da napomene - da tako svi obolijevaju imali bi preko 20 tisuća oboljelih, apsolutno ne dolazi u obzir da mi pristanemo na prijedloge. Uskrate smo osjetili i odradili u trećem, četvrtom i petom mjesecu - kazala je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.