ISTRAŽILI SMO U bolnici cijepljeno 72% zaposlenih, među pacijentima većina necijepljenih Foto: VV arhiva / ilustracija

ISTRAŽILI SMO U bolnici cijepljeno 72% zaposlenih, među pacijentima većina necijepljenih

| 20.9.2021. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Korona-brojke i dalje rastu stoga su iz Vlade najavili uvođenje Covid-potvrda u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi od 1. listopada.

- Opća bolnica Varaždin spremna je za obvezno uvođenje Covid-potvrda za zdravstvene djelatnike – rekao nam je v.d. ravnatelja OB Varaždin Damir Poljak te podsjetio na iskustva s kraja prošle godine.

- Naši liječnici, ali i medicinski odnosno nemedicinski djelatnici svakodnevno su svjedočili patnjama pacijenata i članova njihovih obitelji, radili u gotovo nemogućim uvjetima, te su s određenim olakšanjem dočekali početak cijepljenja znajući da nam je cjepivo trenutno jedini izlazak iz ove situacije i povratak starom načinu života – dodao je Poljak.

U OBV cijepljeno 82% liječnika

Od ukupnog broja zaposlenih u OB Varaždin cijepljeno je 72%, odnosno 82% liječnika te 70% medicinskih sestara i tehničara.

- Smatram kako je to dobar postotak da se sačuva zdravstveni sustav u mjesecima koji su pred nama – kazao je Poljak, dodavši da se neki djelatnici još nisu cijepili jer su imali Covid-19 te da će postotak cijepljenih do 1. listopada, kada se očekuje uvođenje Covid-potvrda, biti i veći.

Ako bude potrebno, istaknuo je, reorganizacijom posla Bolnica će napraviti sve kako bi se pacijenti osjećali sigurno i dobili kvalitetnu zdravstvenu skrb.

- Sredinom kolovoza uveli smo mogućnost provjere Covid-potvrde putem aplikacije CovidGO i tako ubrzali postupak ulaska u bolnicu te smanjili vrijeme čekanja. Osobe bez Covid-potvrde i dalje ostvaruju zdravstvenu zaštitu kao i do sada, uz prethodni dolazak na trijažno mjesto – objasnio je Poljak.

Stav Hrvatske liječničke komore iznio nam je dr. Goran Benko, predsjednik županijskog povjerenstva HLK.

- HLK smatra opravdanim uvođenje obveznog cijepljenja svih djelatnika u hrvatskom zdravstvu. Ne radi se o presedanu, jer u Hrvatskoj već postoji obvezno cijepljenje u zdravstvu za hepatitis B. Odluke o obveznom cijepljenju donijeli su već npr. Italija, Grčka, Mađarska i Francuska. Na razini Hrvatske, liječnici su protiv Covida-19 cijepljeni u visokom postotku od 85%, a uskoro će se cijepiti i oni liječnici koji su na proljeće preboljeli Covid-19. Međutim, ostali zdravstveni djelatnici, kao i nezdravstveni zaposlenici u zdravstvu imaju niže razine cijepljenosti. Odgovornost za zdravlje i sigurnost pacijenata imperativ je za sve djelatnike u zdravstvu i HLK smatra da se svi zaposleni u zdravstvu, koji nemaju medicinsku kontraindikaciju, trebaju cijepiti. Odluku Stožera o obveznim Covid-potvrdama u zdravstvu vidimo kao korak u tom smjeru – pojasnio je, dodavši da HLK opravdanim smatra i provjere Covid-potvrda u sustavu socijalne skrbi, tj. domovima za starije i nemoćne.

- Ovisno o kretanju ključnih epidemioloških parametara, o istom treba razmišljati i u obrazovnom sustavu te ostalim javnim i državnim službama u kojima se ostvaruju povećani kontakti – poručuju iz HLK.

Koliko cijepljenih medicinskih sestara je u drugim ustanovama, kolika je procijepljenost u Zavodu za javno zdravstvo, je li početak nastave utjecao na porast korona-brojki te koliko je necijepljenih među pacijentima u OB Varaždin, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci