ISTRAŽILI SMO Koliko su “skočili” troškovi režija gradskim upravama i Županiji i kako će štedjeti?

Tamara Bregović, MGA | 5.9.2022. u 19:03h | Objavljeno u Aktualno

Troškovi struje i ostalih energenata u prvoj polovici većini gradova porasli su od 10 do 70 posto, a u drugoj polovici godine mnogi očekuju i dvostruko povećanje režijskih troškova. Na mnogim je područjima već ugrađena štedljivija LED rasvjeta ili se jačina rasvjete tijekom noći smanjuje i do 50%. Ako treba, ugasit će se i dio svjetiljki, ali tako da se ne ugrožava sustav javne rasvjete.

Njemačka već uvodi brojne restrikcije u potrošnji energenata i to ne samo u javnim ustanovama nego i u uredima te privatnim prostorima u kojima se propisuje maksimalna temperatura, a zaposlenicima se preporučuje “da se toplije oblače”. Što nas čeka ove jeseni i zime teško je reći, no mi smo provjerili kako se s poskupljenjima nose gradovi na području naše županije i sama Varaždinska županija i hoće li, te na koji način, štedjeti u narednim mjesecima.

Nekima i manji računi

U Gradu Varaždinu trošak električne energije za napajanje javne rasvjete u prvoj polovici ove godine porastao je za gotovo 10% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Za ostatak godine u Gradu planiraju da će za javnu rasvjetu morati izdvojiti čak 155% više novca nego u prvoj polovici ove godine. Slično je i s plinom te su u tijeku izračuni za sljedeću godinu, poručuju iz Grada Varaždina dodajući da su mjere štednje prvenstveno usmjerene na zamijenu dotrajalih svjetiljki novom LED tehnologijom. Osnovano je i Povjerenstvo koje bi ovih dana trebalo dati preporuku hoće li se provesti projekt zamjene svih svjetiljki.

- To bi uključilo i novi sustav digitalnog daljinskog upravljanja kroz kreditnu liniju HBOR-a ili putem ESCO modela - odgovaraju iz Grada poručujući da se razmatra i opcija privremenog gašenja određenih svjetiljki, ali tako da se ne dovede u pitanje sustav javne rasvjete.

U Varaždinskoj županiji troškovi za struju porasli su za 70%, a za plin 50%, dok je trošak za vodu zasad ostao isti. Do kraja godine predviđaju da će im se trošak struje udvostručiti, isto kao i plina, ovisno o potrošnji, te poručuju da će se pridržavati Vladinih smjernica za uštedu energije.

Što su odgovorili drugi gradovi Varaždinske županije te hoće li neki gasiti i javnu rasvjetu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti.