Direktor Kranjčec: "MIV će izgraditi najmoderniju ljevaonicu u Europi"

| 21.2.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Proizvodnja MIV-a uglavnom se odnosi na proizvode većih dimenzija, prema specifičnim potrebama kupaca, te se ugrađuju u vodovodne sustave i sustave hlađenja tj. rade na velikim projektima u graditeljstvu i energetici, kao što su izgradnja nuklearki, hidroelektrana, vjetroelektrana i sl. Oko 30 % proizvodnje odnosi se na Hrvatsku, a ostalo na izvoz. Najznačajnija izvozna tržišta su arapske zemlje, Rusija, europske zemlje i ostatak svijeta.

Najava izgradnje nove ljevaonice bila je povod za razgovor s direktorom varaždinskog MIV-a Krešimirom Kranjčecom. Na čelo kompanije kao glavni izvršni direktor imenovan je u travnju 2020. godine, dok je Siniša Slavin krajem prošle godine postao direktor za proizvodnju. Nakon turbulentne 2018. godine, kad je račun MIV-a bio blokiran i tvrtka je praktički bila pred bankrotom, dolaskom novog vlasnika, njemačke tvrtke Hawle, poslovanje se stabilizira; prvo financijsko, a zatim i operativno. MIV je jedan od rijetkih preživjelih predstavnika nekad snažne industrije varaždinskog kraja, ali tehnologija glavnog proizvodnog dijela ljevaonice, zbog nedostatka ulaganja, za današnjim standardima zaostaje i nekoliko desetljeća, ali planovi novog vlasnika vrlo su ambiciozni. U samo nekoliko godina, izgradnjom nove ljevaonice, u koju će se instalirati isključivo nova oprema i strojevi, MIV bi trebao dobiti najmoderniji pogon za lijevanje u Europi.

Na što su se fokusirali novi vlasnici u posljednje tri godine?

U prosincu 2018. Hawle postaje vlasnik MIV-a i fokus je u 2019. godini bio na financijskom, te sve do danas, na organizacijskom restrukturiranju. Prioritetni ciljevi su povećanje kapaciteta proizvodnje i podizanje kvalitete, te aktivnosti usmjerene na povećanje prodajnih aktivnosti na svim tržištima i direktan pristup svim korisnicima MIV proizvoda.

Je li dolaskom novog vlasnika MIV dobio nove poslove i jeste li se morali preorijentirati na nove proizvode?

Dolaskom novog vlasnika proširilo se tržište proizvoda koje je MIV do sada proizvodio, kao i razvoj novih proizvoda. Olakšan je put za pronalaženje novih kupaca. Prvo je bilo važno stabilizirati postojeće kupce, a zatim otvaranje novih tržišta gdje je i Hawle prisutan, jer radimo u istoj branši, s tim da MIV uglavnom ne radi serijsku proizvodnju nego proizvode većih dimenzija prema specifičnim potrebama kupaca. Naši se proizvodi odnose uglavnom na vodovodne sustave i sustave hlađenja, tako da sudjelujemo u brojnim projektima aglomeracije širom Hrvatske. Oko 30 % naše proizvodnje odnosi se na Hrvatsku, a ostalo na izvoz. Najznačajnija izvozna tržišta su nam arapske zemlje, Rusija, europske zemlje i zatim svijet. Radimo na velikim projektima u graditeljstvu i energetici, kao što je izgradnja nuklearki, hidroelektrana, vjetroelektrana i sl.

Najavljeno je preseljenje kompletnog proizvodnog pogona na novu lokaciju u Gospodarskoj ulici. U kojoj su fazi pripreme za izgradnju?

Projekt je u fazi izrade idejnog rješenja i finaliziranju svih detalja za tehnologiju proizvodnje.

Hoće li se projekt uvrstiti u strateške investicije Vlade, kao što je bilo najavljeno?

Nakon održanih sastanaka s ministarstvima za sada je donesena odluka da se neće predati zahtjev za uvrštenje u strateške projekte budući da ćemo sve potrebne dozvole riješavati s predstavnicima Grada i Županije.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti