Indijski veleposlanik sa županom Čačićem razgovarao o ulaganjima u Varaždinsku županiju Foto: Varaždinska županija

Indijski veleposlanik sa županom Čačićem razgovarao o ulaganjima u Varaždinsku županiju

Varaždinske vijesti | 4.8.2018. u 14:29h | Objavljeno u Aktualno

Veleposlanika Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Sandeepa Kumara u petak, 3. kolovoza, primili su u Županijskoj palači u Varaždinu župan Radimir Čačić i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Razgovaralo se o gospodarskim temama, točnije o ulaganjima koja u Hrvatsku te u Varaždinsku županiju planiraju tvrtke iz Indije.

- Najveće indijsko ulaganje u Hrvatskoj je ono u tvornicu želatinskih kapsula ACG Lukaps iz Ludbrega, koja sada planira otvoriti i centar za razvoj i istraživanje za ovaj dio Europe - naveo je NJ. E. Sandeep Kumar te pohvalio podršku Županije investitorima.

Uz to je naveo da ured u Zagrebu otvara tvrtka koja se bavi razvojem softvera za automobilsku industriju. I dok će sada trebati 100 inženjera različitih profila, u drugoj fazi, koja će uslijediti za dvije do tri godine, trebat će još 250 inženjera. Veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj u Varaždinskoj županiji vidi partnera koji bi pomogao u školovanju potrebnog stručnog kadra.

Župan Čačić je istaknuo mogućnosti suradnje s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu, a posebno sa Sveučilištem Sjever, kojima je u središtu interesa STEM područje. Ujedno je s veleposlanikom dogovorio da organizira sastanak sa samim ulagačima kako bi sami iznijeli svoje poslovne planove te potrebe za stručnim kadrom.

Indijski veleposlanik je najavio da i druge tvrtke iz Indije namjeravaju ulagati u IT sektor u Hrvatskoj, pri čemu im je, uz Zagreb, posebno zanimljiva Varaždinska županija. Ujedno je ponudio suradnju na programima koji otvaraju mogućnosti financiranja edukacije u Indiji, što je župan Čačić pozdravio.

Indijskog veleposlanika je u sklopu boravka u Varaždinu u Gradskoj vijećnici primila zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica. Na sastanku je bilo razgovora o mogućim budućim oblicima kulturne i društvene suradnje Varaždina i Indije, ali i povezivanju u gospodarskom smislu. Veleposlanik je istaknuo kako je izuzetno zadovoljan dosadašnjom suradnjom s Gradom Varaždinom i da ga raduju svi budući projekti.

Dodajmo da je Nj. E. Kumar stupio na dužnost u kolovozu 2015. godine. Magistrirao je sigurnosne znanosti u Cambridgeu, a prije toga diplomirao engleski jezik i komparativnu književnost. Iza njega je dugogodišnje međunarodno iskustvo, stjecano od 1985. kada se pridružio indijskoj diplomatskoj službi. Veleposlanstvo Indije u RH je Dan državnosti Republike Indije u siječnju ove godine upriličilo u HNK-u u Varaždinu, prvi put izvan glavnog grada Hrvatske.

veleposlanik_indija__5.JPG

veleposlanik_indija_6.JPG