INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u Foto: screenshot HRT

INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

Varaždinske vijesti/HRT | 14.9.2022. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu, odlučila je vlada na današnjoj sjednici, a prenosi portal HRT-a.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošloga tjedna.

Naveo je kako je jučer održana sjednica kriznog tima za sigurnost opskrbe plinom, gdje su jednoglasno donesene odluke kojima se predložilo Vladi da INA poveća proizvodnju plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da se sav plin koji INA proizvede proda HEP-u. HEP će taj pin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama.

Mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Prema vladinoj uredbi, proizvođač prirodnog plina dužan je prodavati prirodni plin u iznosu od 0,3425 kuna po kilovatsatu (0,05 EUR/kWh), a plinom raspolaže HEP za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo, te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo.

Povećanje proizvodnje za 10 posto

Nadalje, Ini se nalaže povećanje proizvodnje prirodnog plina za spomenutih 10 posto u odnosu na planiranu proizvodnju prirodnog plina, sukladno tehničkim i tehnološkim mogućnostima, također u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Plin iz današnje uredbe koji se prodaje Hrvatskoj elektroprivredi prvenstveno je potreban za osiguranje svih poremećaja koji se eventualno mogu dogoditi u opskrbi kupaca u kategoriji kućanstvo i poduzetništvo.

Naime, osim potrebnih količina plina za nesmetano funkcioniranje distributera plina (oko 18 milijuna kubičnih metara) pojavljuje se veliki potencijalni problem nedostajućih količina za potencijalnih 122.560 kupaca iz kategorije kućanstvo koji u velikom dijelu, zbog izuzetno velikih tržišnih poremećaja namjeravaju tržišnu usluge zamijeniti javnom uslugom.

Najveći broj takvih kupaca nalazi se na područjima koje opskrbljuje Gradska Plinara Zagreb-Opskrba (71.023 kupca) te je za takve potencijalne kupce potrebno pravovremeno osigurati dodatnih 128 milijuna kubičnih metara plina.

Filipović - dvije važne odluke

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je potom na konferenciji za novinare da je na današnjoj sjednici Vlade donesena odluka da sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj ide hrvatskim građanima i hrvatskom poduzetništvu i institucijama.

Osim toga, donesena je i odluka u okviru koje se nalaže INA-i da poveća proizvodnju plina u RH, koliko je to trenutačno maksimalno moguće, a to je za 10%, kazao je ministar Filipović.

- INA će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj, prodavati HEP-u i to po, trenutačno, najnižoj cijeni koju je odredila HERA. Za građanstvo je to 41 euro po megavatsatu, kazao je među ostalim Filipović.

Izjavio je da će danas razgovarati s predstavnicima MOL-a i informirati ih o današnjoj odluci. Prošli tjedan je, kaže, najavio da će to napraviti. Ovo smo napravili radi sigurnosti opskrbe plinom, dodao je - hrvatski plin hrvatskim građanima, hrvatskim poduzećima i hrvatskim institucijama.

Istaknuo je i da ne postoji način da MOL ovu odluku spriječi.

Ministar je odgovarao i na pitanja o proizvođačkoj cijeni INA-e za plin u Hrvatskoj. To su podaci koje nam INA treba dostaviti, rekao je.

- Stavili smo najnižu cijenu koja se mogla sukladno propisima. Nismo htjeli ići s nekom nižom cijenom. Proizvođačka cijena je sigurno niža od ove koju smo mi odredili, međutim htjeli smo raditi sve po zakonu. Iskoristili smo sve što zakoni pružaju. Išli smo s najnižom cijenom za građane i da se po toj cijeni mora prodati HEP-u. Cijena plina na burzama je pet puta veća od ove cijene. Mislimo stvarno da je to dobar potez, istaknuo je među ostalim ministar Filipović.

Filipović: INA plin mora prodati HEP-u

Ponovio je da je donesena odluka da se plin mora prodati HEP-u. Nije detaljnije govorio o ugovorima, već je kazao da je zatražio reviziju, a nakon što dobije nalaze revizije, izvijestit će javnost o tome.

- Imali smo jučer krizni tim za sigurnost opskrbe plinom. Predstavio sam ideju i jednoglasna je odluka bila da hrvatski plin ide hrvatskim građanima i tvrtkama i institucijama te da se INA-i naloži povećanje proizvodnje za 10 posto. Ako se pokaže da se to može još povećati, ići ćemo s odlukama u tom smjeru, kazao je Filipović.

Istaknuo je da se rad HERA-e, ali i svih institucija u energetskom sektoru treba treba preispitati.

- Ljudi koji vode i velika poduzeća i regulatorne agencije trebaju izaći pred vas i odgovoriti na sva pitanja, rekao je.

Na pitanje o tome što je dogovoreno u razgovoru sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, Filipović je rekao da će idući tjedan u Ministarstvu biti sastanak s distributerima koji imaju poteškoće.

- Ima ih koji traže nadoknadu gubitaka. Postavljamo pitanje odgovornosti svih koji vode ta poduzeća, jer ako je netko imao obavezu nabaviti plin, a nije to napravio, znači da taj nije radio svoj posao, kazao je i dodao kako je važno da svatko počne preuzimati odgovornost za onaj dio posla koji radi te da nije u redu da se sva pitanja postavljaju Vladi RH. Svi moraju početi preuzimati dio svoje odgovornosti za posao koji rade jer su za to plaćeni, ponovio je.

Filipović: Smjena cijele Uprave INA-e i promjena modela korporativnog upravljanja

Odgovarajući na pitanja o aferi u INA-i, rekao je da je problem korporativnog upravljanja u toj tvrtki velik.

- Ne može se dogoditi da direktori četvrte razine donose odluke koje imaju katastrofalne posljedice na cijelo poslovanje INA-e. Svi direktori na četvrtoj razini koji su imali takva ovlaštenja, odluke su donosili na temelju suglasnosti Uprave društva, a u Upravi društva većinu ima mađarska strana. Zato ćemo inzistirati na smjeni cjelokupne Uprave INA-e i promjeni modela korporativnog upravljanja.