I Visoki trgovački sud ugovor s T7 VIS-om proglasio ništetnima

Napisao/la: VV -

Iz Grada Varaždina obavještavaju da su danas zaprimili presudu Visokog trgovačkog suda RH kojom je potvrđen stav Grada, koji iznosi posljednjih četiri godine, da je Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije lokacije Brezje sklopljen između Varkoma i T7 Vis-a iz 2008. godine, kao i svi dodaci tom Ugovoru, ništetan.

- Drugim riječima, VTS je potvrdio kako 2008. godine nisu bile ispunjene pretpostavke temeljem kojih bi se predmetni posao (zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada uskladištenog na Brezju) mogao izravno povjeriti društvu u vlasništvu Patafte bez da je zato provedene zakonom propisani postupak - kažu iz Grada.

- Ovo je prva pravomoćno potvrđena presuda kojom se sankcioniraju postupanja nekadašnje gradske vlasti i potvrđuje kako su se poslovi u ovom slučaju zbrinjavanja komunalnog otpada dodjeljivali mimo zakonom propisanih procedura. S obzirom da se radi o pravomoćnoj odluci, Grad Varaždin, Varkom i T&H Invest dužni su poštivati presudu te se više nitko ne može pozivati na Ugovor iz 2008. godine jer taj Ugovor ne postoji - ističu iz Grada.

Presudom Visokog trgovačkog suda ujedno je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Varaždinu u dijelu u kojem se trgovačkom društvu T&H Invest d.o.o,. (ranije T/7 Vis d.o.o.) nalaže da Gradu Varaždinu isplati iznos od 8.299.675,92 kuna zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom tekućom od 2009. godine pa sve do isplate. Osim ovog iznosa koji je putem Varkoma d.d. svojedobno transferiran trgovačkom društvu u vlasništvu Patafte za zbrinjavanje otpada, a koji nikada nije obavio, T&H Invest d.o.o. i Varkom d.d. dužni su Gradu Varaždinu solidarno isplatiti parnični trošak u visini od 1.564.474,00 kn.

- Ne samo da je ova Presuda potvrda svega onoga što Grad sa svojim odgovornim osobama tvrdi u protekle četiri godine već će ista nužno imati implikacije i na druge pravne poslove koje je Grad na čelu s gosp. Čehokom sklopio s trgovačkim društvima u vlasništvu Patafte, a kao što je na primjer sporna zamjena zemljišta u Brezju sa zemljištem u Jalkovcu, nekoliko puta manje površine i znatno manje vrijednosti. Ista će vrlo vjerojatno imati utjecaja i na kazneni postupak koji se vodi protiv potpisnika spornog ugovora iz 2008. godine međutim o tom će dijelu odlučiti nadležne institucije - navode iz Grada.

- Ovo je velika i značajna pravna pobjeda grada Varaždina koju smo dugo čekali. Sada smo dobili potvrdu da smo bili apsolutno u pravu kada smo odlučili stati na kraj dogovorima ispod stola i namještanju poslova bez natječaja. Puno smo vremena i energije uložili u to i istina je na kraju pobijedila. Bili smo uvjereni od početka i nismo smo se dali smesti kada su mnogi počeli sumnjati i ponovo vraćati stara rješenja. Ovime je učinjen veliki korak u zaštiti interesa građana. Sada imamo širom otvorena vrata jer ova presuda u nama s pravom budi veliki optimizam da ćemo se riješiti bala u Brezju na zakonit i najjeftiniji način kao što smo riješili i rješavamo sve druge probleme koje smo naslijedili od bivšeg gradonačelnika. To je pobjeda cijele gradske uprave, pročelnice Branke Matavulj, njenog pravnog tima i mene osobno - komentirao je Habuš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.