I Visoki trgovački sud ugovor s T7 VIS-om proglasio ništetnima

VV | 23.9.2016. u 14:44h | Objavljeno u Aktualno

Iz Grada Varaždina obavještavaju da su danas zaprimili presudu Visokog trgovačkog suda RH kojom je potvrđen stav Grada, koji iznosi posljednjih četiri godine, da je Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije lokacije Brezje sklopljen između Varkoma i T7 Vis-a iz 2008. godine, kao i svi dodaci tom Ugovoru, ništetan.

- Drugim riječima, VTS je potvrdio kako 2008. godine nisu bile ispunjene pretpostavke temeljem kojih bi se predmetni posao (zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada uskladištenog na Brezju) mogao izravno povjeriti društvu u vlasništvu Patafte bez da je zato provedene zakonom propisani postupak - kažu iz Grada.

- Ovo je prva pravomoćno potvrđena presuda kojom se sankcioniraju postupanja nekadašnje gradske vlasti i potvrđuje kako su se poslovi u ovom slučaju zbrinjavanja komunalnog otpada dodjeljivali mimo zakonom propisanih procedura. S obzirom da se radi o pravomoćnoj odluci, Grad Varaždin, Varkom i T&H Invest dužni su poštivati presudu te se više nitko ne može pozivati na Ugovor iz 2008. godine jer taj Ugovor ne postoji - ističu iz Grada.

Presudom Visokog trgovačkog suda ujedno je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Varaždinu u dijelu u kojem se trgovačkom društvu T&H Invest d.o.o,. (ranije T/7 Vis d.o.o.) nalaže da Gradu Varaždinu isplati iznos od 8.299.675,92 kuna zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom tekućom od 2009. godine pa sve do isplate. Osim ovog iznosa koji je putem Varkoma d.d. svojedobno transferiran trgovačkom društvu u vlasništvu Patafte za zbrinjavanje otpada, a koji nikada nije obavio, T&H Invest d.o.o. i Varkom d.d. dužni su Gradu Varaždinu solidarno isplatiti parnični trošak u visini od 1.564.474,00 kn.

- Ne samo da je ova Presuda potvrda svega onoga što Grad sa svojim odgovornim osobama tvrdi u protekle četiri godine već će ista nužno imati implikacije i na druge pravne poslove koje je Grad na čelu s gosp. Čehokom sklopio s trgovačkim društvima u vlasništvu Patafte, a kao što je na primjer sporna zamjena zemljišta u Brezju sa zemljištem u Jalkovcu, nekoliko puta manje površine i znatno manje vrijednosti. Ista će vrlo vjerojatno imati utjecaja i na kazneni postupak koji se vodi protiv potpisnika spornog ugovora iz 2008. godine međutim o tom će dijelu odlučiti nadležne institucije - navode iz Grada.

- Ovo je velika i značajna pravna pobjeda grada Varaždina koju smo dugo čekali. Sada smo dobili potvrdu da smo bili apsolutno u pravu kada smo odlučili stati na kraj dogovorima ispod stola i namještanju poslova bez natječaja. Puno smo vremena i energije uložili u to i istina je na kraju pobijedila. Bili smo uvjereni od početka i nismo smo se dali smesti kada su mnogi počeli sumnjati i ponovo vraćati stara rješenja. Ovime je učinjen veliki korak u zaštiti interesa građana. Sada imamo širom otvorena vrata jer ova presuda u nama s pravom budi veliki optimizam da ćemo se riješiti bala u Brezju na zakonit i najjeftiniji način kao što smo riješili i rješavamo sve druge probleme koje smo naslijedili od bivšeg gradonačelnika. To je pobjeda cijele gradske uprave, pročelnice Branke Matavulj, njenog pravnog tima i mene osobno - komentirao je Habuš.

Označeno u