I u vrijeme pandemije stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji među najnižima Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I u vrijeme pandemije stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji među najnižima

VV | 27.12.2020. u 17:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Koliko je koronakriza pokvarila poslovanje poduzetnika u ovoj godini tek će se vidjeti, no već sada je poznato kako je pandemija koronavirusa neke “koštala” posla.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin, na području Varaždinske županije u 2019. godini evidentirane su prosječno mjesečno 2.542 nezaposlene osobe, što je za 18 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Stopa nezaposlenosti u lipnju 2019. godine bila je 3,7 posto, dok je za isto razdoblje u 2020. iznosila 4,5 posto, što je apsolutno gledano povećanje za 613 nezaposlenih osoba u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Regionalnog ureda Varaždin. Ako se usporedi kretanje nezaposlenosti krajem lipnja ove i krajem lipnja 2019. godine u odnosu na ostale hrvatske županije i Grad Zagreb, Varaždinska županija i u pandemijskim uvjetima ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti.

- Ona je gotovo dvostruko manja od državnog prosjeka koji iznosi 8,9 posto te se Varaždinska županija po visini stope nezaposlenosti nalazi odmah iza Grada Zagreba – navodi se u Informacijama o stanju gospodarstva u Varaždinskoj županiji u 2019. godini te prvoj polovici ove godine.

Tome su očito pridonijele i mjere koje su uvedene kako bi se pomoglo gospodarstvenicima za vrijeme pandemije koronavirusa. Kako bi se radnicima osigurala radna mjesta Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin od ožujka do lipnja provodio je mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Prema objavljenim Informacijama o stanju gospodarstva u Varaždinskoj županiji u 2019. godini i prvoj polovici ove godine, koje su prihvaćene na Županijskoj skupštini, ukupno je isplaćeno nešto manje od 288 milijuna kuna potpora koje su obuhvatile 31.189 radnika.

Označeno u